Volledig scherm
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens het voorlezen van de Troonrede vorig jaar. © ANP

'Troonrede en miljoenennota zijn nodeloos ingewikkeld'

Het kabinet moet op Prinsjesdag de plannen voor komend jaar veel duidelijker presenteren, blijkt uit onderzoek in opdracht van SNS. Liefst vier op de tien Nederlanders vinden de troonrede te ingewikkeld, bij de miljoenennota is dat zelfs ruim de helft.

Twee derde van de ruim duizend gepeilde Nederlanders boven de 16 jaar meent dat koning Willem-Alexander dinsdag eenvoudiger taal moet bezigen, zodat iedereen begrijpt wat het kabinet bedoelt. Ook ondersteunend, powerpoint-achtig beeld is volgens een derde een nuttige aanvulling bij de troonrede. Verder moet er net als in rechtbanken een publieke tribune in de Ridderzaal komen, meent een kwart.

De miljoenennota, de begroting voor volgend jaar, krijgt eveneens veel kritiek. Ruim vier op de tien mensen willen dat het kabinet met een online hulpmiddel zoals de Kieswijzer komt, waarin alle beleidsplannen helder staan opgesomd. Ook het samenvatten van de miljoenennota in korte post-its of met een interactieve app voor een smartphone noemen drie op de tien ondervraagden een uitstekend idee.

De tekst gaat verder onder de grafiek.

Veel animo

Ondanks de kritiek kijken Nederlanders in groten getale naar Prinsjesdag, blijkt uit het SNS-onderzoek. Zes op de tien verwachten op z’n minst een deel van de troonrede te kijken.  

Liefst driekwart zegt puur naar Prinsjesdag te kijken vanwege de financieel-economische plannen van het kabinet en wat die voor hen betekenen. Het spektakel daarom heen kan maar weinigen bekoren. Slechts 6 procent van de gepeilden kijkt vanwege de hoedjes, ook de balkonscène van de koninklijke familie bij Paleis Noordeinde in Den Haag is niet populair (3 procent). Alleen de outfit van Máxima vinden relatief veel Nederlanders (8 procent) interessant.