Trotse Friezen blijven bij standpunt

Video34 Friezen die ervan worden verdacht dat ze vorig jaar de A7 op de dag van de landelijke sinterklaasintocht blokkeerden, staan vanaf vandaag voor de rechter. Dag 1 was tumultueus: met een flauwvallende rechter, boze verdachten en Friezen op sokken.   

Vandaag kwamen twaalf verdachten voor de rechter. De eerste drie waren om 10.00 uur aan de beurt, de laatsten om 16.00 uur. Advocaat Wim Anker liet bij aanvang van de middagsessie weten dat enkele verdachten alweer waren vertrokken 'omdat ze er op deze manier' geen zin in hebben. Ze vonden de aanpak van de rechtbank 'te negatief'. 

Onwel

Quote

Mijn doel was om de activisten, die kuttekop­pen, tegen te houden en daarna weer verder te gaan met mijn leven

Lieuwe P. (33)

De zaak begon vanmorgen met enige paniek. Een van de rechters, Willem Sikkema, werd onwel en viel even weg. De zaak werd een half uur geschorst. Nadat de rechter wat had gegeten en gedronken kon hij verder. Onder applaus kwam hij de zaal weer in. De verdachten waren toen nog in een lollige bui. ,,We houden hem goed in gaten hoor."

De Friezen die vandaag terechtstaan, blokkeerden de snelweg op 18 november net voorbij Joure om zo te verhinderen dat twee bussen vol antizwartepietdemonstranten door konden rijden naar de intocht van Sinterklaas in Dokkum. Door de blokkade ontstond een file van 3 kilometer. Dat leidde tot problemen: uit de file kwamen 112-meldingen: van een familie die naar crematie moest, van een man die met zijn vader naar ziekenhuis moest, iemand kreeg een angstaanval... 

Verdachte nummer vier, Lieuwe P. (33), zei tegen politie: ,,Mijn doel was om de activisten, die kuttekoppen, tegen te houden en daarna weer verder te gaan met mijn leven.'' Tijdens de rechtszaak verklaarde Lieuwe vanmiddag: ,,Die actievoerders mogen een mening hebben, maar niet tussen de kinderen.'' Ook zei hij het nog steeds 'fantastisch mooi' te vinden dat 'die activisten' niet in Dokkum zijn gekomen.

Op zijn sokken

Verdachte Hendrik A. verklaarde tegenover de politie dat 'de kinderen nu een mooi feest hebben gehad zonder die schreeuwers erbij'. Hendrik A. zat op zijn sokken voor de rechtbank. Hij kwam, net als een paar anderen, op klompen, maar die mochten de rechtbank niet in. Er kan immers mee gegooid worden. Een tweede verdachte, Robin W. (23), vindt het demonstratierecht in Nederland 'een beetje krom'.  ,,Zeker als je zo kort van tevoren kunt zeggen dat je komt. Ik had ook gehoord dat er mensen waren die Sinterklaas wilden vermoorden.'' Derde verdachte Janneke J. (29) denkt zelfs dat 'de burgemeester van Dokkum de antipiet-activisten expres had uitgenodigd.'

Op verzoek van de politie werd de blokkade uiteindelijk opgeheven. Toch verbood de loco-burgemeester van Dokkum daarna de antipiet-demonstratie uit vrees voor ongeregeldheden. De bussen moesten daarop terug naar Amsterdam.

Gevaarlijke situatie

Volledig scherm
De blokkade op de snelweg A7, net voorbij Joure. © Joris van Gennip

Het Openbaar Ministerie stelt dat de rechtszaak van vandaag vooral niet over Zwarte Piet ging. De 34 mannen en vrouwen die terecht staan worden verdacht van het verhinderen van een betoging en het veroorzaken van een gevaarlijke situatie. Zelf stellen de 'pro-pieten' juist ongeregeldheden te hebben voorkomen, door te verhinderen dat de antipiet-activisten zouden demonstreren. 

Een van de 34 verdachten, Jenny Douwes, moet ook voorkomen voor opruiing. Zij plaatste enkele dagen voor de intocht een oproep om de activisten tegen te houden. Douwes maakte op Facebook 'Project P' aan: ,,Voor alle Grote Pyren (dat is een Friese krijgsheer, red.), kom met motor, auto, trekker of paard en wagen om de onruststokers tegen te houden.''  

'Onze cultuur'

Buiten de rechtbank werd vanmorgen even gedemonstreerd door een kleine groep sympathisanten van de snelwegblokkeerders. Het gaat hen niet alleen om Zwarte Piet, 'maar om het grote plaatje'. ,,Onze cultuur gaat eraan.'' Ook Edwin Wagensveld, voorman van Pegida, meldde zich bij de rechtbank, net als Martin Bosma van de PVV. De groep verdachten kon op veel steun rekenen in de uitpuilende rechtbank. 

De verdachten waren aanvankelijk in een vrolijke bui en kwamen zingend aan in een bus met sinterklaasmuziek. De lijst van 34 mannen en vrouwen leest als een doorsnee van de provincie Friesland: Sytse uit Damwâld, Ferre uit Rinsumageast, Jitske uit Drachten, Jan Jouke uit Koudum. 

Vandaag werden de zaken van twaalf verdachten besproken, in groepjes van drie. Morgen en donderdag volgen dan de resterende verdachten. Donderdag is er ook tijd gereserveerd voor twee activisten van Kick Out Zwarte Piet, die op 18 november in de tegengehouden bussen zaten. Zij staan niet terecht, maar maken als benadeelde partij gebruik van hun spreekrecht. De twee mannen die gaan inspreken, Jerry Afriyie en Mitchell Esajas, roepen hun sympathisanten op om ook te komen die dag. 

Straffen

Vrijdag volgen dan de strafeisen van het Openbaar Ministerie. Op het verhinderen van een demonstratie staat een maximale straf van negen maanden cel. Op het versperren van de openbare weg staat maximaal negen jaar cel, maar het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat een dergelijk hoge straf wordt geëist.

Lees hieronder nog de tweets terug van verslaggever Cyril Rosman vanuit de rechtszaal.

Volledig scherm
Een klein clubje demonstranten bij de rechtbank in Leeuwarden steunt de verdachten én Zwarte Piet. © Cyril Rosman
  1. Freek over Boekenbalrel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedragen wordt
    video

    Freek over Boekenbal­rel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedra­gen wordt

    Freek de Jonge (74) heeft geen seconde wakker gelegen van de door hem veroorzaakte opschudding, gisteravond bij de opening van het Boekenbal in Amsterdam. Hij eiste luidkeels schreeuwend van het publiek een statement over de overwinningsspeech van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. ,,Juist de groep die in de zaal zat, moet zich verzetten tegen deze elitaire politieke beweging’’, zegt de cabaretier the day after tegen deze site.