Volledig scherm
Minister Arie Slob © ANP

Trotse minister: Proef met geld voor werkdrukverlaging scholen succesvol

Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) is zeer te spreken over de proef waarbij docenten in het basisonderwijs zelf mogen bepalen hoe extra geld voor werkdrukverlaging wordt ingezet. 'Hier staat een trotse minister', aldus Slob vanmiddag in de Tweede Kamer. 

Quote

Het is natuurlijk nieuw, maar ik denk dat er voldoende elementen zijn ingebouwd om - waar nodig - in te grijpen

Minister Slob

Het kabinet heeft na maandenlange stakingen besloten 237 miljoen euro te besteden om de werkdruk in het basisonderwijs te verlagen. Voor een gemiddelde school met ongeveer 225 leerlingen betekent dat vanaf volgend jaar een bedrag van 35.000 euro extra. De leraren hebben afgedwongen dat ze zelf mogen bepalen hoe dat geld ingezet wordt. 

En dat lijkt te werken. 
Uit een eerste peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder bijna 650 schooldirecteuren blijkt dat op vrijwel alle scholen al plannen klaarliggen of dat die binnenkort worden besproken. ,,Het algemene beeld is hartstikke goed'', aldus Slob vanmiddag tijdens het wekelijkse vragenuurtje. ,,Hier staat een trotse minister die ziet dat het op bijna alle plekken naar wens verloopt.''

Bemoeienis

Quote

Ik sluit niet uit dat er op sommige scholen wat druk wordt uitgeoe­fend

De bewindsman reageerde op vragen van GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld, die benadrukte dat er - ondanks het goede resultaat - bij een op de tien scholen toch problemen zijn. Zo blijken de schoolbesturen zich soms alsnog te bemoeien met de plannen. Zorgelijk, aldus de AVS. 

Slob heeft naar eigen zeggen nog geen negatieve signalen gehad. ,,Maar ik sluit niet uit dat er op sommige scholen wat druk wordt uitgeoefend.'' 
Hij wijst erop dat de medezeggenschapsraden in moeten stemmen met de plannen. ,,Als het niet volgens de regels gaat, zal de medezeggenschapsraad ingrijpen en de plannen blokkeren.'' In het jaarverslag zal daarover vervolgens verantwoording moeten afgelegd. ,,Dat is dus nog even afwachten'', erkent de minister. 

Er is ook een meldpunt 
waar de partijen nu al terecht kunnen met hun klachten, maar volgens Slob loopt het daar geen storm. ,,Vooralsnog zijn er alleen wat technische vragen binnengekomen.'' De minister roept docenten op om melding te maken als de regels niet gevolgd worden. 

Even wennen

Ook de sectororganisatie PO Raad is positief over de eerste resultaten. ,,Wij horen juist van enthousiaste schoolteams en besturen dat het gesprek over werkdruk echt wordt gevoerd'', aldus woordvoerder Annemieke Kooper eerder. ,,We zullen de procedure nogmaals onder de aandacht brengen zodat die afspraak voor iedereen helder blijft.''