Volledig scherm
President Donald Trump © AP

Trump ontkent bestaan tapes van gesprekken met Comey

De Amerikaanse president Donald Trump ontkent dat hij geluidsopnames heeft gemaakt van zijn gesprekken met de inmiddels ontslagen FBI-baas James Comey.

De president meldt zelf vandaag op Twitter dat hij in ieder geval geen opnames heeft gemaakt. Volgens een bron zinspeelde Trump alleen op het bestaan van opnames om te zorgen dat Comey geen onwaarheden zou verspreiden.

Trump ontsloeg Comey vorige maand als directeur van de federale recherche. De president suggereerde kort daarop in een tweet dat er mogelijk opnames zijn van gesprekken die hij voerde met Comey. ,,James Comey moet hopen dat er geen 'tapes' zijn van onze conversaties voordat hij naar de pers gaat lekken'', twitterde Trump.

Tapes

Comey zei onlangs in een hoorzitting voor de inlichtingencommissie van de Senaat te hopen dat opnames bestaan van zijn conversaties met de president. ,,Hemeltjelief, ik hoop dat er tapes zijn'', zei Comey. ,,Geef ze allemaal vrij.''

Volgens Comey had Trump hem had gevraagd het onderzoek naar de Russische inmenging ,,te laten gaan". Trump zelf heeft altijd ontkend dat er contacten waren tussen mensen uit zijn entourage en de Russen. De president noemt het onderzoek stelselmatig 'leugenachtig'.

Inlichtingendiensten

Vandaag kwam ook naar buiten dat Trump twee hooggeplaatste directeuren van de inlichtingendiensten zou hebben gevraagd publiekelijk te ontkennen dat Rusland zich met de Amerikaanse verkiezingen heeft bemoeid. 

NSA-chef Mike Rogers en Dan Coats, directeur van de algemene inlichtingendienst, hebben dat verklaard tegenover speciaal aanklager Robert Mueller, zo meldt CNN op basis van anonieme bronnen. De ontmoetingen waren vertrouwelijk, waardoor volgens de omroep maar weinig details zijn vrijgegeven.

Vreemd en oncomfortabel

De twee zagen het verzoek van Trump als een suggestie en niet als een bevel. Wel vonden de directeuren het bewuste onderhoud met Trump ,,vreemd en oncomfortabel".

Beide mannen zouden aan het team van Mueller hebben aangegeven dat ze verrast waren door de suggestie. De voormalig FBI-directeur onderzoekt of de rechtsgang in het onderzoek naar de bemoeienis van de Russen belemmerd is door Trump.