Twaalf IS-vrouwen en hun 28 kinderen terug naar Nederland
Twaalf Nederlandse IS-vrouwen en hun 28 kinderen worden overgebracht naar Nederland. Dat laat het kabinet weten. De vrouwen, nu nog in detentiekampen, worden na aankomst in Nederland aangehouden en zullen worden berecht.
Het is het gevolg van een uitspraak in mei van de rechtbank in Rotterdam. Die bepaalde dat de verdachten naar Nederland moesten worden gehaald, indien mogelijk. ‘Na een zorgvuldig voorbereidingsproces, waarin alle relevante feiten en omstandigheden in ogenschouw zijn genomen, zag het kabinet een mogelijkheid tot overbrenging door middel van een speciale operatie’, schrijft minister Dilan Yesilgöz (Justitie).
Dit is de derde keer dat een groep Nederlandse vrouwen en kinderen vanuit de kampen naar Nederland wordt gehaald. De eerste keer was in juni 2021, toen ging het om één vrouw en drie kinderen. In februari van dit jaar volgde een groep van vijf vrouwen en elf kinderen. De eerste vrouw die werd teruggehaald, Ilham B. uit Gouda, kreeg 3,5 jaar cel. De rechtszaken tegen de vrouwen uit de tweede groep lopen nog. De rechtbanken leggen de afgelopen maanden hogere straffen op, omdat de vrouwen tot het laatste bij terreurgroep Islamitische Staat (IS) bleven.
De verdachten worden bij aankomst in Nederland aangehouden. De meereizende kinderen worden overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming. Vanwege de verwachte terugkeer van een grote groep vrouwen heeft de overheid vorig jaar een speciaal deel van de gevangenis in Zwolle ingericht als Terrorismeafdeling, specifiek voor vrouwen. Andere Terrorismeafdelingen zijn er in de gevangenissen in Vught en Rotterdam.
Nog groep van twintig
Na de terugkeer van deze grote groep verblijven er, volgens inlichtingendienst AIVD, nog ruim 20 Nederlandse volwassenen in detentiekampen of gevangenissen in Noord-Syrië. De vrouwen zitten in kampen, bij hen verblijven ook nog 32 kinderen. De mannen worden vastgehouden in gevangenissen. Er is vooralsnog geen sprake van het terughalen van de kleine groep mannen.
De kampen en gevangenissen in Noord-Syrië worden bestuurd door lokale, Koerdische groeperingen. Zij gaven jaren geleden al aan alle buitenlandse vrouwen niet te willen berechten en vroegen Europese landen en Amerika om hen terug te halen. Of en zo ja wanneer de mannen worden berecht is niet duidelijk. Veel van de Europeanen zitten sinds de val van het Kalifaat, in maart 2019, vast.
Er wonen ook nog zo'n 25 Nederlandse jihadisten in noordoost-Syrië, een gebied dat nog steeds onder bestuur staat van jihadistische groeperingen.
Tegenstander
Als VVD-kamerlid was Yesilgöz altijd een tegenstander van het terughalen van de Nederlandse vrouwen. ‘Wat de VVD betreft hebben zij hun recht om Nederlander te zijn verloren en zijn ze hier niet welkom. Laat de Koerden hen berechten, zoals de slachtoffers van IS dat ook willen’, schreef ze in november 2020 nog op Facebook.
Toch is het kabinetsbeleid inmiddels zo dat áls Nederlandse IS’ers kunnen worden opgehaald, dit ook gedaan wordt. Mits de speciale teams die dit doen niet in extreem gevaarlijk gebied hoeven te komen. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dit om ‘te voorkomen’ dat verdachten ‘hun straf ontlopen’.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video25
Kamer vreest dat landbouwakkoord in gevaar komt: ‘Minister beschadigd door Kamer niet te informeren’
Minister van Landbouw Piet Adema wacht vandaag een stevig debat. Hij heeft de Kamer verkeerd geïnformeerd én boeren op het verkeerde been gezet. De Kamer vreest dat het landbouwakkoord in gevaar komt. -
PREMIUMOnder politici58
Boskalis is niet het enige bedrijf dat uit Nederland dreigt te vertrekken
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: goedbedoelde wetgeving kan onbedoelde gevolgen hebben. -
PREMIUM
VVD-strategie ontleed: hierom waarschuwt Rutte voor ‘linkse wolk’
Opvallend is het wel: de recordpremier die de belastingen verhoogde waarschuwt voor linkse partijen die de belastingen willen verhogen. Toch heeft Mark Rutte hier zo zijn redenen voor. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
Nodige kritiek op fletse gezicht VVD na twaalf jaar regeren: ‘Te weinig discussie in de VVD?’
De VVD viert haar 75ste verjaardag. Er is de nodige kritiek op het fletse gezicht van de partij na twaalf jaar regeren. Maar kom daar niet om bij Frits Korthals Altes, die er vrijwel vanaf het begin bij was. -
-
-
11
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
Met video17
Segers bij afscheid aan gepolariseerde Tweede Kamer: ‘Hou de gemoedelijkheid van een dorp’
Vertrekkend leider van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers, hoopt dat de Tweede Kamer ook in de huidige gepolariseerde tijd ‘de gemoedelijkheid van een dorp’ houdt. ,,Als het hier lukt toch prettige collega’s te blijven, dan laten we zien dat het buiten ook moet lukken.”