Tweede aanmeldcentrum asielzoekers op plek boerderij in Bant moet druk op Ter Apel verlichten
Er moet een nieuw aanmeldcentrum voor asielzoekers komen in Bant, in de Noordoostpolder. Het gaat om het tweede centrum dat het al maandenlang overvolle centrum in Ter Apel moet ontlasten. Daar worden mogelijk voor de komende dagen weer tenten gebouwd.
De nieuwe locatie waar asielzoekers zich in ons land kunnen melden, biedt ruimte aan 250 tot 300 asielzoekers. zo heeft staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zojuist bekendgemaakt. In het nieuwe centrum kunnen asielzoekers zich niet spontaan melden, zoals dat bij Ter Apel wel kan. Volgens Van der Burg kunnen asielzoekers er ‘op afspraak’ terecht. ,,Ze kunnen dan met bussen naar Bant.” De gemeente Noordoostpolder reageert echter terughoudend en noemt de komst van het centrum ‘niet wenselijk’.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de grond van ‘een agrarische onderneming’ in Bant aangekocht, meldt de provincie Flevoland, en vanochtend een officieel verzoek tot de bouw van het centrum ingediend bij de gemeente Noordoostpolder. De gemeenteraad moet formeel nog instemmen met het plaatsen van ‘units’ waarin het aanmeldcentrum wordt gevestigd.
Volgens Van der Burg is er geen boer uitgekocht om het centrum mogelijk te maken. ,,Die heeft in maart zijn bedrijf verkocht aan de provincie.” Het COA heeft vervolgens het perceel van de provincie gekocht.
Twee maanden
Als dat gebeurt, zou het centrum op z'n vroegst over twee maanden open kunnen, aldus de staatssecretaris. ,,De succesvolle realisatie van de beoogde locatie valt of staat met de bereidheid van de gemeente Noordoostpolder’’, waarschuwt Van der Burg wel. ,,We hebben gesprekken gehad met de burgemeester.” Ook de gemeenteraad zou vooraf al ‘op de hoogte’ zijn geweest van de plannen.
Toch reageert de gemeente terughoudend op het nieuws. ,,We gaan het plan met de gemeenteraad bekijken en een standpunt innemen. Maar we merken bij de inwoners veel weerstand tegen extra vluchtelingen in de omgeving’’, aldus een woordvoerder. ,,We vangen al sinds jaar en dag duizend vluchtelingen op in het bestaande asielzoekerscentrum in Luttelgeest’’, zegt de woordvoerster. ,,Toen we eerder aan inwoners van onze gemeente vroegen of er ruimte was voor meer vluchtelingen lieten zij weten dit niet te willen.’’
Het is nog niet duidelijk wanneer de gemeente een standpunt zal innemen over het aanmeldcentrum voor asielzoekers.
Tekst gaat verder onder kaartje
Het centrum in Bant moet komen op een kavel ‘op loopafstand van het bestaande asielzoekerscentrum in Luttelgeest’, waardoor het volgens Van der Burg ‘niet nodig’ is om er een groot aantal slaapplekken te realiseren. Dat centrum zit momenteel ook vol.
Volgens Van der Burg wordt hiermee ‘een belangrijke stap’ gezet ‘in het beter spreiden van de druk op de asielopvang over Nederland'. ,,Dat is hard nodig, vooral voor Ter Apel.’’ Hij benadrukt dat er ‘onverminderd’ door wordt gezocht naar meer aanmeldcentra en opvanglocaties. Er wordt op dit moment niet met andere gemeenten gesproken over aanvullende aanmeldcentra, zegt Van der Burg. Eerder gaf hij aan dat hij in de toekomst naar vier aanmeldcentra wil. ,,Eén in noord, één in zuid, één in west, één in oost. Dat je dat kunt spreiden over Nederland.”
Volgens VluchtelingenWerk betekent een klein tweede aanmeldcentrum ‘niks voor de enorme druk die nu op het aanmeldcentrum in Ter Apel staat’. ,,Wat nu nodig is, is een plek waar asielzoekers terechtkunnen om hun asielverzoek in te dienen en bij te komen van een lange reis en traumatische gebeurtenissen", laat VluchtelingenWerk in een reactie weten.
Op stoelen slapen
In Ter Apel is ruimte voor 2000 asielzoekers, maar het centrum kan de grote toestroom niet aan. Afgelopen nacht brachten wederom dertig asielzoekers de nacht door op een stoel. Zij wilden niet naar een noodopvang, omdat ze volgens Van der Burg vanochtend ‘de eerste’ wilden zijn.
Het kabinet riep de vastlopende asielopvang vorige maand uit tot nationale crisis. Elke veiligheidsregio moet 225 plekken voor de noodopvang van asielzoekers creëren. Daarin is volgens Van der Burg nog niet elke regio geslaagd. ,,Het wordt de komende dagen daarom ook weer pittig, echt weer spannend.” Hij sluit niet uit dat er opnieuw tenten moeten worden neergezet. ,,Daarover zijn we in gesprek.”
Wel worden er op een aantal plekken schepen ingezet, waar grote groepen asielzoekers tijdelijk kunnen wonen. ,,Dat gaat pas echt zoden aan de dijk zetten.” Maar die zijn pas per 1 augustus inzetbaar, erkent de staatssecretaris. ,,Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we daar dus nog drie weken en een beetje op moeten wachten.”
Luister ook onze politieke podcast:
Ook kwam het kabinet samen met gemeenten met een plan om binnen zes weken - midden in de zomervakantie - 7500 van de bijna 15.000 asielzoekers met een verblijfsvergunning naar een tijdelijke woning te krijgen. Daardoor moeten schaarse bedden in asielzoekerscentra (azc) vrijkomen.
Gemeenten kunnen daarvoor steun krijgen van ambtenaren, beloofde het kabinet, die ter plekke zouden helpen met de noodopvang. Maar inmiddels wil minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken, CDA) ook uitzendkrachten inzetten. Volgens Van der Burg is er wel animo onder ambtenaren, om bijvoorbeeld één dag in de week te helpen. ,,Maar om één fte te halen heb je dan vijf ambtenaren nodig.” Ook is het lastig om de ambtenaren over het land te spreiden: ,,In Den Haag wonen meer rijksambtenaren dan in de rest van Nederland.”
Staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) van Justitie bezocht een aantal weken geleden het overbelaste aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo deel je wachtwoorden op een veilige manier
We kunnen er kort over zijn: deel je wachtwoord nooit. In de praktijk gebeurt dit echter vaak genoeg. Mocht het om welke reden dan ook toch nodig zijn om je wachtwoord te delen met vrienden of familieleden - omdat je een abonnement op bijvoorbeeld Netflix of Spotify deelt: zo doe je dat veilig. -
165
Spoedprocedure in Kamer om alsnog vrijgeven appjes De Jonge in Sywert-deal
De Tweede Kamer gaat zich buigen over de vraag of het ministerie van Volksgezondheid (VWS) alsnog moet worden gedwongen berichtenverkeer over de Sywert-deal vrij te geven. Het gaat onder meer om appjes van ex-minister Hugo de Jonge en topambtenaren. Het ministerie weigert dat tot dusver en betaalt liever een dwangsom, die inmiddels is opgelopen tot 15.000 euro. -
PREMIUMGeld & Geluk
‘Vroeger kochten we eens in de drie jaar nieuwe auto’s, nu hebben we ze al vijf jaar’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Inge en Eric houden van golf, autoracen en vakanties. ‘Dubai is wel heel duur dit jaar. Dus gaan we twee emiraatjes verder.’ -
PREMIUM
Gemeenten willen helpen met asielcrisis, maar wachten op kabinet: ‘Niet langer pleisters plakken op gapende wond’
Dordrecht en de andere gemeenten in de regio willen graag helpen bij de opvang van asielzoekers, maar hebben met de huisvesting van Oekraïners de handen al behoorlijk vol. Eerst moet het kabinet over de brug komen met extra mensen. -
PREMIUM
China ‘straft’ Taiwan voor verwelkomen Pelosi: ‘Je weet hoe gevoelig dit bezoek ligt’
Aan alle kanten van Taiwan toont China met militaire oefeningen de spierballen en er zijn economische sancties ingesteld. Maar nu de Amerikaanse politicus Nancy Pelosi Taiwan verlaten heeft, lijkt de druk van de ketel. ,,China heeft geen belang bij een militair conflict.”
-
83
Onvrede over stikstofplannen is geen excuus om anderen in gevaar te brengen
De intimidatie door sommige boeren neemt steeds verontrustender vormen aan, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
update/met video
Asielcrisis: ambitieuze plannen kabinet vragen ‘heel veel’ van gemeenten, geen garantie dat het lukt
Middenin de zomer vraagt het kabinet gemeenten om 7500 tijdelijke woningen te regelen voor asielzoekers die al een verblijfsvergunning hebben. Ook moeten er ruim 5600 nieuwe noodopvangplekken komen, 225 in elke veiligheidsregio in ons land. -
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm.