Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken
Volledig scherm
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken © ANP

Tweede Kamer akkoord met aanpassingen aftapwet

Referendum inlichtingenwetEen meerderheid in de Tweede Kamer steunt de aanpassingen van de inlichtingenwet na het ‘nee’ bij het referendum. Zelfs oppositiepartij GroenLinks was tijdens een debat gisteravond opvallend mild over het kabinetsvoorstel.

Quote

Als we de risico’s voor willen zijn, mogen onze veilig­heids­dien­sten niet achterlo­pen. Daarom is de wet een noodzaak

Harry van der Molen, CDA

,,Mensen zijn zich meer bewust geworden van privacy in het algemeen”, zei GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg. ,,Mijn fractie is blij met de beweging van het kabinet, ook al is die afgedwongen.” De partij van Buitenweg pleit nog wel voor extra aanpassingen, maar de kans dat het kabinet daarin meegaat is erg klein.

Afgelopen vrijdag maakte minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken bekend dat de bekritiseerde ‘sleepwet’ op een aantal punten wordt aangepast. Zo wordt in de wet vastgelegd dat het ongericht aftappen van de kabel ‘zo gericht mogelijk’ moet gebeuren. Ook worden de regels voor het delen van informatie met buitenlandse veiligheidsdiensten een klein beetje strenger. Daarnaast kan de bewaartermijn van data worden verkort van drie tot één jaar, als daar aanleiding voor is.

Wassen neus

SP-Kamerlid Ronald van Raak hekelt de aanpassingen. ,,Zo gericht mogelijk te werk gaan? Ja, dank je de koekkoek, natuurlijk gaan de diensten gericht te werk”, zei hij in de Tweede Kamer. Ook de andere aanpassingen stellen volgens hem niets voor.

,,Ik heb in de buitenwereld gehoord dat het slechts zou gaan om cosmetische aanpassingen”, reageerde minister Ollongren. ,,Ik deel die mening niet.” Volgens Ollongren wordt met de voorgestelde aanpassingen gehoor gegeven aan de tegenstem van de kiezer.

,,Een aanzienlijke minderheid heeft vóór gestemd bij het referendum”, zei ze ook. Coalitiepartijen CDA en VVD vinden dat met de wens van die groep kiezers ook rekening gehouden moet worden. Daarom gaat de inlichtingenwet in op 1 mei, zoals oorspronkelijk gepland. De voorgestelde aanpassingen worden later doorgevoerd, maar gelden al wel vanaf 1 mei.

Veiligheid

Op 21 maart stemde ruim 49 procent van de kiezers tegen de inlichtingenwet, terwijl 46,5 procent voor stemde. ,,De veiligheidssituatie is verslechterd, we moeten dus kunnen handelen”, zei CDA-Kamerlid Harry van der Molen gisteravond. ,,Als we de risico’s voor willen zijn, mogen onze veiligheidsdiensten niet achterlopen. Daarom is de wet een noodzaak.” ​

Lees hieronder alles terug in ons blog.

  1. LIVE | Kamerleden worden bijgepraat over coronacrisis
    LIVESTREAM

    LIVE | Kamerleden worden bijgepraat over coronacri­sis

    Vanaf 10.00 uur worden de leden van de Tweede Kamer bijgepraat over het coronavirus. Gisteren werd onder meer duidelijk dat het kabinet alle huidige maatregelen verlengt tot en met 28 april. Aan het woord komen Jaap van Dissel (RIVM), Diederik Gommers (Nederlandse Vereniging voor Intensive Care) en Ronnie van Diemen-Steenvoorde (Inspecteur-generaal Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd). De sprekers gaan in op de thema’s zorgcapaciteit en zorgkwaliteit. Kijk hier live mee via onze livestream.