Volledig scherm
De hele Tweede Kamer, met uitzondering van de VVD, eist dat minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (links op de foto) de noodwet voor een harde brexit aanpast. © EPA

Tweede Kamer eist minder macht voor kabinet bij harde brexit

De hele Tweede Kamer, met uitzondering van de VVD, eist dat minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken de noodwet voor een harde brexit aanpast. Met die wet krijgen ministers de bevoegdheid om op eigen houtje besluiten te nemen.

Bijna de hele Tweede Kamer heeft grote zorgen over de ‘ministeriële regeling’ in de noodwet. Die regeling maakt het mogelijk dat Nederlandse ministers straks in hun eentje besluiten mogen nemen om wetten te wijzigen of in te trekken. Daarvoor hoeft een minister geen toestemming te hebben van het kabinet, het parlement of de Eerste Kamer.

,,Dat is onverantwoord”, zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. CDA, D66, ChristenUnie, SP, GroenLinks, PVV, PvdA, 50Plus, Partij voor de Dieren, SGP, DENK en Forum voor Democratie verzoeken VVD-minister Blok om de ministeriële regeling in de noodwet te schrappen. Alleen de VVD steunt het verzoek niet.

‘Verkeerde reflexen’

,,Het kabinet heeft deze wet vast met goede intenties gemaakt, maar te gehaast en op basis van verkeerde reflexen”, zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven. ,,Zo krijgt het kabinet teveel macht en wordt de controle door het parlement teveel beperkt. Minister Blok zal de noodzaak van deze ingrijpende wet beter moeten onderbouwen en op onderdelen moeten aanpassen om de rechtsstatelijke balans terug te brengen.”

CDA’er Omtzigt noemt het uniek dat twaalf politieke partijen om een wijziging van een wetsvoorstel vragen. ,,Een stevige regering heeft een stevige controle van het parlement nodig”, aldus Omtzigt.

De Kamerleden zijn geschrokken van de reacties van hoogleraren op het wetsvoorstel van Blok, vandaag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Volgens de hoogleraren is het ‘heel ongebruikelijk en heel ongewenst’ om verregaande machtigingen te geven aan de regering. Het kabinet wil de noodwet invoeren om direct maatregelen te kunnen nemen als het Verenigd Koninkrijk afkoerst op een harde brexit zonder deal met de Europese Unie, wat nadelige gevolgen kan hebben voor Nederland.

  1. Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

    Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

    Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht. Baudet zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt de berichtgeving ‘tendentieus'.