Tweede Kamer, kabinet en provincies lopen vast in stikstofchaos
StikstofdebatNiemand in politiek Den Haag weet hoe de stikstofcrisis te lijf moet worden gegaan. Het kabinet en de provincies nemen meer bedenktijd, terwijl de coalitiepartijen een wapenstilstand hebben gesloten over inkrimping van de veestapel.
Uiteindelijk heeft niemand er iets aan als ons beleid binnen een maand door de rechter wordt afgeschoten
Minister Carola Schouten van Landbouw wilde donderdagmiddag dolgraag ‘op één lijn’ komen. In het statige Kasteel Groeneveld in Baarn praatte ze een uur lang met de gedeputeerden van twaalf provincies. Inzet: overal dezelfde stikstofregels, waardoor boeren in de ene provincie niet strenger worden aangepakt dan in de andere provincie.
Maar het lukte niet om het eens te worden. Na massale boerenprotesten trokken Friesland, Drenthe en Overijssel hun nieuwe stikstofregels in. Sommige andere provincies zwakten de regels af. Maar anderen, zoals Groningen, houden voet bij stuk: die vrezen dat afgezwakte regels ervoor zorgen dat nieuwe vergunningen straks door de rechter van tafel worden geveegd.
,,Het is complex’’, zegt minister Schouten. ,,Uiteindelijk heeft niemand er iets aan als ons beleid binnen een maand door de rechter wordt afgeschoten. Daarom is er tijd nodig om het zorgvuldig te doen.’’ Met de provincies heeft ze afgesproken om uiterlijk 1 december ‘nadere duidelijkheid’ te geven over de stikstofmaatregelen.
Geen zekerheid
Daarmee is de ‘stikstofchaos’ compleet. Sinds het kabinet begin deze maand de stikstofaanpak presenteerde, kwamen er alleen maar nieuwe vragen en onduidelijkheden. Moet de veestapel inkrimpen? Op welke wegen gaat de maximumsnelheid omlaag? Wanneer kunnen weer bouwvergunningen worden uitgedeeld? Niemand lijkt het met zekerheid te kunnen zeggen.
Of Nederland houdt zich niet aan de wet, met steun van het CDA, óf het kabinet klapt
,,De Tweede Kamer heeft te lang keuzes uitgesteld en die moeten we nu gaan maken’’, zei D66-Kamerlid Tjeerd de Groot gisteravond tijdens het debat over de stikstofcrisis. Hij herhaalde dat de veestapel in Nederland moet halveren, om zo de stikstofneerslag in de natuur te verlagen.
Coalitiepartners VVD en CDA vielen hem op dat punt dit keer niet in de rede. De regeringspartijen lijken elkaar even te willen sparen, in afwachting van oplossingen om samen uit de impasse te komen. Wel herhaalde CDA’er Jaco Geurts in het debat dat er, zo lang hij Kamerlid is, ‘géén sprake zal zijn van gedwongen krimp van de veestapel’.
‘Kabinet klapt’
Oppositiepartijen vielen de CDA’er daar op aan. ,,Het is niet tegen te houden en u kunt dat zeker niet beloven’’, haalde GroenLinks-leider Jesse Klaver uit naar Geurts. ,,Of Nederland houdt zich niet aan de wet, met steun van het CDA, óf het kabinet klapt’’, voorspelde fractievoorzitter Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren.
De onzekerheid in het kabinet is groter geworden nu meerdere juristen waarschuwen dat de stikstofaanpak mogelijk onhoudbaar is bij de rechter. ,,Dit kabinetsbeleid is heel riskant’’, zei de Tilburgse hoogleraar Kees Bastmeijer eerder deze week. ,,Het kabinet moet aan natuurherstel doen, maatregelen nemen om de dikke stikstofdeken boven Nederland weg te halen. Pas als daar zekerheid over is, kun je weer economische activiteiten ondernemen.’’
Schouten trekt zich die kritiek aan. ,,Wij kijken daar heel goed naar’’, zegt de minister. ,,Wat wij willen is dat het juridisch houdbaar is. Tegelijkertijd hebben wij ook een verantwoordelijkheid om vergunningen mogelijk te maken.’’ Daar hamerden verschillende partijen tijdens het debat ook op. ,,De stikstofstrop gaat de bouwsector miljarden euro’s kosten’’, aldus PVV-Kamerlid Alexander Kops.
Protest
De komende weken blijven bouwbedrijven en boeren in onzekerheid over hun lot. Het kabinet en de provincies nemen die tijd om het stikstofbeleid juridisch dicht te timmeren, in de hoop dat op korte termijn weer vergunningen voor projecten kunnen worden verstrekt.
Schouten sluit niet uit dat er in de tussentijd nieuwe boerenprotesten komen. ,,Ook zonder die protesten is het wel duidelijk dat wij richting moeten gaan geven’’, aldus de minister. ,,De planten en dieren trekken niet naar Den Haag en blokkeren geen wegen’’, zei D66-Kamerlid De Groot. ,,Ze sterven in stilte.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
met video's
Minister Adema na 'politieke doodzonde': ‘Excuses aan Kamer en vooral aan de boeren’
De nieuwbakken Landbouwminister Piet Adema biedt de Tweede Kamer en ‘vooral de boeren’ zijn ‘excuses’ aan. Hij doet dit omdat hij verzuimde de Kamer te verwittigen over een gepeperde brief waarin hij door Brussel op de vingers werd getikt. -
Met video17
Segers bij afscheid aan gepolariseerde Tweede Kamer: ‘Hou de gemoedelijkheid van een dorp’
Vertrekkend leider van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers, hoopt dat de Tweede Kamer ook in de huidige gepolariseerde tijd ‘de gemoedelijkheid van een dorp’ houdt. ,,Als het hier lukt toch prettige collega’s te blijven, dan laten we zien dat het buiten ook moet lukken.” -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Kabinet komt toch met speciale regeling voor zorgmedewerkers met long covid
Er komt toch een publieke regeling voor arbeidsongeschikte zorgmedewerkers met long covid. Minister Helder (Langdurige Zorg) wilde eerst een fonds opzetten in samenwerking met werkgevers, maar die wilden niet meewerken.
-
reacties met video
Politiek trekt zich kloof tussen stad en platteland aan: ‘Er is veel meer dat ons verbindt dan ons scheidt’
Het kabinet wil ‘alles op alles’ zetten om de gevoelde kloof tussen het platteland en de (Rand)stad kleiner te maken, zegt stikstofminister Christianne van der Wal. Daarmee reageert ze op het onderzoek van deze krant en agrarisch weekblad Nieuwe Oogst, waaruit blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders die gevoelsmatige afstand ervaart. -
-
-
PREMIUM20
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Kabinet wist al weken dat Brussel ‘overgangsjaar’ voor mestregels niet zou accepteren
Het kabinet wist al weken dat de kans groot was dat Nederland van Europa geen uitzonderingen meer zou krijgen voor het uitrijden van mest. In een brief, die in handen is van de NOS, waarschuwt Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius half december al dat Nederland te optimistisch is.