Volledig scherm
Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, eerder deze week tijdens het debat over de intrekking van de Wet raadgevend referendum. © ANP

Tweede Kamer schaft raadgevend referendum af

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft ingestemd met afschaffing van het raadgevend referendum. De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie steunden - zoals verwacht - het wetsvoorstel van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken om de referendumwet in te trekken. Ook oppositiepartij SGP stemde voor.

In de Tweede Kamer stemden 76 Kamerleden voor afschaffing van het referendum. 69 Kamerleden stemden tegen. Ook een referendum over de afschaffing zelf komt er niet meer. De complete oppositie - inclusief de SGP - had dit nog wel mogelijk willen maken.

In een fel debat kreeg Ollongren eerder deze week de volle laag van de oppositie. De SGP vond het juridisch niet in de haak dat het kabinet een referendum over afschaffing van het referendum blokkeert. Volgens Ollongren zorgt het raadgevend referendum voor 'verwarring', omdat het kabinet de uitkomst van een referendum naast zich neer mag leggen. 

De Eerste Kamer moet zich nog over de intrekkingswet van Ollongren uitspreken. Ook daar heeft de regeringscoalitie de kleinst mogelijke meerderheid.

Op 21 maart, gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen, wordt het laatste referendum in Nederland gehouden: over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Tegenstanders van afschaffing van de wet-Hillen proberen ook nog een referendum af te dwingen, maar het is de vraag of zij daarvoor genoeg steun verzamelen.

Rechter

De beweging Meer Democratie stapt naar de rechter om een referendum af te dwingen over de afschaffing van het referendum. ,,Ons doel is dat wij als Nederlanders kunnen aangeven of wij het referendum willen behouden of afschaffen", aldus woordvoerder en oud-PvdA-Kamerlid Niesco Dubbelboer. Een eerdere zaak bij de Raad van State liep op niets uit, omdat de rechter zich niet bevoegd achtte.