Volledig scherm
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen te Rijswijk © ANP

Tweede Kamer: Tegemoetkoming voor gedupeerden door CBR

De Tweede Kamer wil een tegemoetkoming voor senioren die door getreuzel bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) te laat een beoordeling van hun gezondheidsverklaring ontvangen. Daardoor komen kwetsbare 75-plussers tijdelijk zonder rijbewijs te zitten. De minister gaat naar de wens van politici kijken.

Quote

Gedupeer­den kunnen hun kosten verhalen bij het CBR

Minister Van Nieuwenhuizen (Verkeer)

Op dit moment gaat het niet goed bij het CBR, bleek dinsdagavond wederom tijdens een Kamerdebat. De doorlooptijden van een medische beoordeling zijn te lang en de bereikbaarheid van de organisatie voor burgers met vragen en klachten is onvoldoende.

Mensen die op hun auto zijn aangewezen, zoals senioren die moeilijk ter been zijn, komen door de lange doorlooptijden voor het beoordelen van een gezondheidsverklaring in de problemen met de vernieuwing van hun rijbewijs.

Minister Van Nieuwenhuizen (Verkeer) vindt die situatie niet wenselijk, liet ze dinsdagavond weten. De bewindsvrouw gaat op verzoek van de Kamerleden kijken of er een coulanceregeling mogelijk is voor mensen die wél een gezondheidsverklaring rond hebben, maar een verlopen rijbewijs. Verder kunnen gedupeerden hun kosten verhalen bij het CBR.

Extra personeel

Volgens de minister heeft het CBR zelf al meerdere tijdelijke maatregelen genomen om de oplopende doorlooptijden tegen te gaan. Zo wordt er extra medisch personeel aangetrokken om de medische dossiers te kunnen beoordelen, is de capaciteit van de klantenservice fors uitgebreid – en wordt verder uitgebreid – en zijn de openingstijden van de klantenservice verruimd.

Mensen die al langere tijd bezig zijn en van wie het rijbewijs binnenkort verloopt of verlopen is, worden als eerste geholpen. Met de beroepsorganisatie Transport en Logistiek Nederland is een spoedprocedure afgesproken voor de beroepschauffeurs die voor hun brood van een rijbewijs afhankelijk zijn.

Voor de langere termijn werkt het CBR aan digitalisering van het proces van indienen van de gezondheidsverklaring en medische beoordelingen. Vanaf januari 2019 worden alle nieuwe gezondheidsverklaringen van beroepschauffeurs al behandeld in het nieuwe, digitale proces. De komende maanden gaat het CBR steeds meer klanten zo helpen.

Extern evalueren

De minister houdt de organisatie scherp in de gaten, zei ze tijdens het debat. Maatregelen vanuit de directie om de problemen op te lossen, worden extern geëvalueerd. ,,Ik geloof ze niet meer op hun blauwe ogen.”

Zo is recent gebleken dat het CBR nog niet voldoet aan de geldende Europese plicht om maatregelen te nemen die de privacy bij verwerking van persoonsgegevens waarborgen. ,,Ik zeg het maar gelijk: dat is nog niet geregeld en dat is niet goed.”

Van Nieuwenhuizen benadrukte dinsdagavond dat de problemen waarmee het CBR wordt geconfronteerd niet op korte termijn volledig zijn opgelost. Haar verwachting blijft dat de druk op de doorlooptijden, die maximaal vier maanden mogen bedragen, tot eind 2019 blijft aanhouden.

Quote

Ik geloof ze niet meer op hun blauwe ogen

Minister Van Nieuwenhuizen over de directie van het CBR