Volledig scherm
Kamervoorzitter Khadija Arib voor de Nederlandse vlag in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. © ANP

Tweede Kamer werkt aan nieuwe vlag in zaal

De Tweede Kamer zoekt naar een nieuwe manier om de Nederlandse vlag in de vergaderzaal te tonen. De vlag die er vorige maand werd neergezet, is maar tijdelijk, zei voorzitter Khadija Arib vandaag.

In de grote vergaderzaal van de Kamer staat sinds drie weken achter het spreekgestoelte van de voorzitter een houten standaard met de Nederlandse driekleur. Dat de vlag zijn intrede deed in de Kamer deed initiatiefnemers SGP en PVV deugd, maar er klonk ook kritiek.

,,De vlag staat er wat beschroomd bij'', zei PVV-Kamerlid Harm Beertema vandaag, ,,alsof ie verlegen is''. Hij vroeg Arib om het rood-wit-blauw tussen de katheder van de spreker en die van de Kamervoorzitter in te hangen. ,,Dan is ie altijd volop in beeld.''

Tijdelijke vlag

Arib liet weten ,,dat wij bezig zijn, want dit is een tijdelijke vlag. Er wordt aan gewerkt om er een mooie vlag van te maken. Nog mooier.''

Eerder zei ook Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet de vlag te klein te vinden. Hij sprak van 'Madurodam-gedoe'. Hij verwees naar de vlag in het Amerikaanse congres, die groot en duidelijk zichtbaar boven het spreekgestoelte hangt.