Volledig scherm
Er valt de komende maanden niet meer over veel te vergaderen in de grote zaal van de Tweede Kamer. © ANP

Tweede Kamer zet omstreden onderwerpen in de koelkast

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil pas met een nieuw kabinet praten over omstreden onderwerpen als euthanasie, abortus, drugs en de ouderenzorg.

Dat blijkt uit een groslijst met heikele onderwerpen die vandaag is vastgesteld. Dit ‘controversieel verklaren’ is een gebruikelijke procedure nadat een kabinet haar ontslag heeft aangeboden.

Het kabinet-Rutte II deed dat een dag vóór de landelijke verkiezingen bij de Koning. Sindsdien is de ploeg bewindslieden demissionair, wat betekent dat alleen nog lopende zaken worden behandeld en geen nieuw beleid wordt gemaakt.

Het parlement moet echter zelf beslissen over voorstellen die al zijn voorgelegd. In de Senaat verliep die selectie gisteren zonder veel gedoe: daar wordt niets controversieel verklaard. Alleen over het lot van het Oekraïne-referendum komt volgende week nog een stemming, op verzoek van louter de PVV.

Op de plank

In de Tweede Kamer verloopt het proces iets minder eenvoudig, omdat meerdere partijen moeite hebben met het grote aantal onderwerpen dat in de koelkast wordt gezet. 

Over medisch-ethische kwesties, die vaak intense discussies opleveren in de Tweede Kamer, is iedereen het eens: afbreking van zwangerschap, levensbeëindiging, medische ethiek en drugs gaan op de plank tot duidelijk is wat het volgende kabinet wil.

Er zijn echter ook belangrijke voorstellen over de elektronische zorgpolis, een strenger antidopingbeleid, de arbeidsmarkt in de zorg, beveiliging van patiëntgegevens, de persoonsgebonden budgetten en verslavings- en ouderenzorg die een meerderheid niet meer wil behandelen.

Volledig scherm
Over de plannen van Hugo Borst en Carin Gaemers voor betere ouderenzorg wordt pas weer gesproken met een nieuw kabinet.

Vooral de ouderenzorg moet de komende maanden nog worden besproken, mochten de partijen aan de formatietafel met extra miljoenen op de proppen komen En dan stuit het besluit om juist deze heikele kwestie controversieel te verklaren op veel onbegrip bij aanstaande oppositiepartijen als de PvdA en de SP.

Quote

Als er extra geld komt voor meer handen aan het bed in de verpleeghuizen, dan kunnen we daar gewoon over praten bij het debat over de Voorjaarsnota

Betrokkene bij informatieproces

Toch stelt een Haagse ingewijde die bekend is met de informatiebesprekingen, deze partijen gerust. ,,Als er extra geld komt voor meer handen aan het bed in de verpleeghuizen, dan kunnen we daar gewoon over praten bij het debat over de Voorjaarsnota.”