Volledig scherm
Pulsvissers aan het werk. © ANP

Uitstel pulsvisverbod voor ruim veertig Nederlandse kotters

Een deel van de Nederlandse pulsvissers krijgt respijt: 42 Nederlandse kotters mogen nog pulsvissen tot de zomer van 2021. Dat zijn onderhandelaars van de EU-lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie woensdagavond in Straatsburg overeengekomen.

De helft van de Nederlandse pulsvissers mag nog tweeënhalf jaar door vissen met de pulstechniek, de andere helft verliest dit jaar nog de vergunning. Als uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de methode, waarbij platvis via stroomstootjes het net in worden gedreven, niet schadelijk is voor het milieu en de vissen, kan het verbod later alsnog worden teruggedraaid. 

‘Dit is het maximaal haalbare’

Europarlementariër en onderhandelaar Peter van Dalen (ChristenUnie) zei na afloop van de onderhandelingen niet tevreden te zijn met het resultaat, maar het akkoord is volgens hem het best haalbare. Volgens Annie Schreijer-Pierik (CDA) is ,,iets beter dan niets. De overgangsperiode was het enige dat nog uit deze tragische impasse te halen viel”, zegt ze. ,,Maar de vraag blijft: kunnen de pulsvissers hun investering van honderdduizenden euro’s nu nog deels terugverdienen?’'

Pulsvisserij is een Nederlandse vinding en Nederlanders zijn vrijwel de enigen in Europa die hier op grote schaal mee werken. Er gold overigens al een verbod op pulsvisserij. Nederland zit met ontheffingen voor 84 schepen ver boven de toegestane 5 procent van de vloot.

Afgelopen week werd duidelijk dat de EU koerst op een totaalverbod, ondanks een lobby van Nederland. 

Bekijk hieronder: Minister Schouten: ‘Hopelijk overgangsperiode op verbod pulsvissen’

  1. Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-drama

    Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-dra­ma

    Nederland is ‘absoluut’ bereid om, in EU-verband, de handelsbetrekkingen met Brazilië als drukmiddel in te zetten zodat de gigantische ontbossing in het Zuid-Amerikaanse land een halt wordt toegeroepen. Dat zei minister Kaag (Buitenlandse handel) vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Frankrijk en Ierland dreigen al met het opzeggen van een handelsverdrag, Duitsland en Noorwegen hebben steun bevroren.