Vaccin eerst voor de zorg, kwetsbare groepen en vitale beroepen
Kwetsbare ouderen, bijvoorbeeld in de tehuizen, mensen met ernstige (chronische) ziekten en zorgmedewerkers zullen straks logischerwijs als eerste in aanmerking komen voor een coronavaccin. Dat staat in een gelekte notitie van het kabinet.
Delen per e-mail
In totaal kunnen 3,5 miljoen mensen snel in aanmerking komen voor een prik, bevestigen Haagse bronnen naar aanleiding van berichtgeving van NRC Handelsblad vanavond. Dat getal komt voort uit de grootte van de groepen, het aantal verwachte doses vaccin en de wetenschap dat de meeste vaccins twee inentingen zullen vereisen.
De aanname is dat er gevaccineerd kan worden in de eerste kwartalen van 2021, maar dan moeten er wel vaccins zijn goedgekeurd en moet de levering niet vertraagd zijn door de grote vraag.
Eindstreep
Momenteel zijn twee vaccins zeer kansrijk om de eindstreep te halen: dat van de Amerikaanse farmareus Pfizer en een vergelijkbaar vaccin van Moderna, een Amerikaans biotechnologiebedrijf.
Donderdag brengt de Gezondheidsraad een officieel advies uit, maar ambtenaren (die vaak al kunnen meelezen met concepten) nemen daar in deze notie een voorsprong op. Ze verwijzen naar Brussel, dat er eerder bij de lidstaten op heeft aangedrongen om een vaccinatiestrategie op te zetten.
Daar komt het kabinet snel na de Gezondheidsraad mee, wellicht al eind deze week is volgens de ingewijden de bedoeling. Brussel gaf ook al aan dat kwetsbare mensen en zorgmedewerkers straks vooraan moeten staan.
Daarna zouden mensen met vitale beroepen een prik mogen. Naar verluidt wordt er nog nagedacht over de positie van jongeren in de rij. Sommige critici stellen dat ook deze groep snel een vaccin verdient.
Een woordvoerder van minister De Jonge (Volksgezondheid) wil vanavond de notitie niet bevestigen. Hij zegt dat het kabinet het advies van de Gezondheidsraad afwacht alvorens met de eigen strategie te komen. Die zal niet alleen gaan over de volgorde van vaccinatie, maar bijvoorbeeld ook over de distributie en logistiek. Daarnaast wordt dan duidelijk wie de inentingen gaan doen.
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video Ook Moderna komt met baanbrekend vaccinnieuws: vaccin 94,5 procent effectief
Het Amerikaanse Moderna komt op korte termijn met een coronavaccin op de markt. De farmaceut publiceerde maandagmiddag onderzoeksresultaten van de fase drie proeven, waarbij het vaccin op tienduizenden proefpersonen is getest. Daaruit blijkt dat het goed aanslaat. Medicijnwaakhond EMA is direct begonnen met een versnelde goedkeuringsprocedure. -
Video Avondklok steeds dichterbij, ook in Tweede Kamer groeit de steun
Er lijkt alsnog een avondklok te worden ingesteld. In de Tweede Kamer tekent zich langzamerhand een meerderheid af die dit steunt. Volgens ingewijden bereidt het kabinet de maatregel al voor, morgen worden in ieder geval extra maatregelen afgekondigd, liet minister Hugo de Jonge vanmiddag weten. -
Video ‘Enorme doorbraak’ farmaceut Pfizer: Coronavaccin voor 90 procent effectief én veilig
Pfizer lijkt als eerste met een vaccin tegen corona te komen. Eind deze maand volgt een marktaanvraag, meldt de Amerikaanse farmaceut. Uit de nieuwste onderzoeksresultaten van Pfizer, die vandaag zijn gepubliceerd, blijkt dat het vaccin enorm goed aanslaat. Deskundigen reageren enthousiast, maar zien wel nog een addertje onder het gras. -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar.
-
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
PREMIUM
video Steun lijkt broos: ‘Opa en oma mogen niet naar kleinkind, maar kleinkind wel naar hen?’
Een van de meest ingrijpende maatregelen sinds de coronacrisis haalde op ongeorganiseerde wijze de eindstreep. De avondklok komt er, maar het parlementaire draagvlak voor coronabeleid lijkt broos. -
VIDEO OMT-berekening: één op tien heeft nu Britse coronavariant, maatregelen tot de lente
Nederland zit mogelijk vast aan lockdown-maatregelen tot de lente of tot er genoeg mensen ingeënt zijn. Dat blijkt uit het nieuwe OMT-advies. De experts vinden dat extra actie nodig is nu de nieuwe Britse variant zich snel verspreidt en volgens prognoses in maart leidt tot een derde golf. Een avondklok of reisbeperkingen zijn nog opties.