Vaccinatieplan D66 haalt de Senaat

VideoKinderopvangcentra mogen kinderen die niet gevaccineerd zijn weigeren, vindt de Tweede Kamer. Dit omstreden voorstel van D66 haalt vandaag, na lang twijfelen bij verschillende partijen, toch een ruime meerderheid. Ruim driekwart van de Kamer heeft vanmiddag vóór dat plan gestemd. 

Het wetsvoorstel van D66 biedt kinderopvangcentra wettelijk de mogelijkheid ouders met niet-gevaccineerde kinderen de deur te wijzen. Naast D66 gingen vanmiddag ook VVD, PvdA en PVV, 50Plus, GroenLinks, Forum voor Democratie, Kamerlid Van Haga en Kamerlid Van Kooten akkoord. Alleen de christelijke partijen (CDA, ChristenUnie en SGP) en SP waren tegen. 

Het D66-voorstel werd op het laatste moment nog op twee punten aangepast: er komt na twee jaar een evaluatie en er komt een uitzondering op de regel voor kinderen die door ziekte niet ingeënt kunnen worden. 

Het voorstel gaat nu naar de Eerste Kamer. Mochten dezelfde partijen als nu ook in de Senaat hun steun verlenen, dan kan het initiatief van D66 daar eveneens rekenen op een meerderheid.  

‘Eerste stap’

Kamerlid Paul van Meenen (D66) spreekt over ‘een eerste stap’ richting meer verplichtende eisen aan ouders. Zo ligt er een voorstel klaar van VVD en SP dat nog een stuk verder gaat. Die partijen willen vaccinatie zelfs verplicht stellen voor álle kinderen in de kinderopvang. Dat voorstel komt pas later aan bod.

,,Wij vinden het verstandig te beginnen met lichte, weinig dwingende maatregelen. Dat doen we door kinderopvangcentra de optie te geven om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren’’, aldus Van Meenen. ,,Dat maakt de markt transparant en geeft ouders de gelegenheid om een zo veilig mogelijke omgeving te kiezen voor hun kind.”

Quote

Dat geeft ouders de gelegen­heid om een zo veilig mogelijke omgeving te kiezen voor hun kind

Paul van Meenen

Het kabinet is een fervent tegenstander. Het zou niet de bedoeling zijn dat bestuurders in de kinderopvang moeten zorgen voor de oplossing van het landelijke probleem van de te lage vaccinatiegraad. Ook ziet het kabinet gevaren door een samenklontering van kinderen zonder inenting binnen bepaalde organisaties. Dit worden ‘infectiehaarden’ genoemd. 

De Brancheorganisatie Kinderopvang denkt er net zo over. ,,Wij vinden dat de volksgezondheid primair een overheidstaak is en die moet ook vooral daar blijven’’, zo liet de organisatie eerder weten. ,,Het voorstel van D66 geeft de kinderopvang onbedoeld een verantwoordelijkheid over dit aspect van de gezondheid van onze kinderen, met alle gevolgen van dien.’’

Kritisch

De Raad van State was eerder eveneens kritisch. Opvangorganisaties zouden helemaal niet de door D66 voorgestelde wettelijke grondslag nodig hebben voor het weigeren van kinderen die niet deelnemen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderopvangclubs zijn immers private ondernemingen die zelf kunnen bepalen aan wie zij hun diensten of producten leveren.

Waarom is er nog geen succesvol vaccin tegen alle infectieziektes? Bekijk hieronder een college van de Universiteit van Nederland over dit onderwerp.

Een kinderopvang in Dordrecht.
Volledig scherm
Een kinderopvang in Dordrecht. © AD