Van Dissel denkt dat scholen veilig open kunnen: kinderen kleine rol, leraren geen extra gevaar
VIDEOKinderen tot twaalf jaar verspreiden nog altijd minder vaak het coronavirus dan jongeren en volwassenen. Leraren raken wel besmet, maar ze lopen niet meer kans om corona te krijgen dan handhavers, kappers, brandweermensen of personeel in de zorg.
Dat zei RIVM-baas Jaap van Dissel vanochtend in de Tweede Kamer. De voorzitter van het OMT sprak over de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus, de heropening van het basisonderwijs en de dreiging van nieuwe varianten. ,,Kinderen kunnen ziek worden”, zei Van Dissel. ,,Maar we zien dat jonge kinderen (tot twaalf jaar) minder vaak iemand besmetten, en zelf milder ziek worden. Leraren raken soms ook besmet, dat gebeurt thuis, bij collega's, of door kinderen. Maar uit de epidemiologische gegevens blijkt dat percentages besmette leraren zeker niet hoger zijn, zelfs wat lager, dan bij andere beroepen, zoals kappers, handhavers of werknemers in de zorg.”
Bij onderwijspersoneel, ouders en scholenkoepels worden wel vraagtekens gezet bij de veilige heropening van het onderwijs, maar Van Dissel stelt dus dat de risico's beperkt zijn.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Mutant
De Britse mutant is nog niet verwerkt in de data, maar volgens de RIVM-directeur maakt dat voor de verhoudingen per leeftijdsgroep weinig verschil: ,,De mutant is besmettelijker, dus in totaal kunnen aantallen toenemen.” Maar het is niet zo dat de kinderen daardoor plots een extra risico vormen om anderen te infecteren of zelf meer gevaar lopen om ziek te worden.
Wel waarschuwt Van Dissel de Tweede Kamer: het loslaten van de strikte lockdown - met avondklok en bezoekbeperkingen - leidt vermoedelijk tot een hausse aan nieuwe coronapatiënten in het voorjaar. Al moeten de precieze effecten van het straatverbod nog in kaart worden gebracht, dat gebeurt later deze week door het OMT.
De RIVM-modelleurs maakten alvast een aantal scenario's over verwachte ziekenhuisbezetting. Die grafieken tonen - met grote onzekerheidsmarges - vrijwel allemaal een derde golf in de ziekenhuizen, zelfs met vaccins die verspreiding en/of symptomen remmen. Zo loopt de coronacurve rap op als scholen opengaan, maar explodeert de lijn helemaal als de avondklok of de bezoekrestricties geschrapt worden: ,,Het zijn sombere modellen. Een donkere wolk. Je kan een geweldige toename verwachten, ook met getallen die boven de 1500 bezette IC-bedden komen. Maar de onzekerheidsmarges zijn groot, we kennen het exacte R-getal niet.”
Van Dissel noemt de dalende corona-dagkoersen de afgelopen weken daarom ‘een schijnbeeld’: ,,Omdat de Britse variant onder het oppervlak toeneemt, dat gaat tot een derde golf leiden. Hoe groot die wordt, zal afhangen van veel factoren. Maar het hele maatregelenpakket zal nodig zijn om de variant eronder te krijgen.”
De druk op de zorg is stabiel en neemt al weken langzaam af. In de ziekenhuizen zijn nu ruim 2200 coronapatiënten opgenomen. Het is de hoop dat snel vaccineren gaat helpen om de druk van de derde golf te verlichten.
RIVM-programmadirecteur voor de covid-vaccinatie Jaap van Delden lichtte de laatste stand van zaken over de inentingen toe. Volgens het corona-dashboard zijn nu 416.000 prikken gezet, maar dat is een inschatting. Deze week krijgen zo’n 250.000 mensen een inenting, over een maand zou de teller op in totaal zo’n twee miljoen vaccinaties moeten staan. ,,De vaccinatie loopt goed”, zei Van Delden. Zorgpersoneel, huisartsen, bewoners in instellingen waren als eerste aan de beurt, nu zijn thuiswonende 85-plussers uitgenodigd om een prik te halen, vanaf morgen krijgen ook 80-plussers een brief. ,,We hebben een forse capaciteit, bel, dan plannen we het in”, zei de programmamanager. ,,We hebben deze week 120.000 afspraakopties, er is nog ruimte, vandaar de oproep: wacht niet.” Van Delden denkt dat niet alle prikmomenten deze week benut gaan worden: ,,Of er tien- of twintigduizend opties over blijven, ik weet het niet. Het gaat ons erom: laten we zo snel mogelijk alle mogelijkheden gebruiken.” Aan de vaccinatiebereidheid zou het niet hoeven liggen, die stijgt en is volgens de laatste meting onder 70-plussers hoger dan 80 procent.
Over de trage Nederlandse start met vaccineren zegt Van Delden: ,,We zijn later begonnen, we gaan nu de tweede doses anders plannen, ons voorraadbeheer verandert, onze registratie is beter.” Maar Nederland loopt in: ,,We staan niet meer op de een-na-laatste plek, de afstand tot Bulgarije neemt toe.”
De doses van Pfizer, Moderna en later AstraZeneca komen nog mondjesmaat binnen, maar vanaf het tweede kwartaal - per april - kan Nederland rekenen op een bulk aan inentingen: dik 20 miljoen doses worden dan verwacht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
parlementaire enquête
Jorritsma herinnert zich niet alles, maar weet wel: ‘Zelf aantonen mijnbouwschade was in belang burger’
Dat gedupeerden van gas- of oliewinning jarenlang zelf moesten bewijzen dat ze schade aan hun huis hadden was in het belang van die burgers zelf. Dat verklaarde oud-minister Annemarie Jorritsma vanmiddag tijdens het verhoor door de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. -
61
Regels voor huurtoeslag versimpeld: tienduizenden mensen extra krijgen er recht op
Tienduizenden huurders extra krijgen vanaf 2024 recht op huurtoeslag. Het kabinet versoepelt de regels om voor de toeslag in aanmerking te komen. -
Weg vrij voor landelijk post-covid-centrum: ‘Duizenden mensen hebben ernstige klachten’
Na eerdere aarzelingen wil het kabinet toch kijken naar één landelijk expertisecentrum voor mensen die kampen met langdurige corona-klachten. De SP en D66 pleiten vandaag voor de komst van een centrum voor behandeling van het post-covid-syndroom. -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen.
-
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan. -
Podcast
BBB domineert en dat zit de rest van Den Haag niet lekker
De brandende hooibalen waren nog niet geblust, of aan het Binnenhof werd gedebatteerd over de soms gewelddadige boerenprotesten. De ogen waren weer gericht op BBB, want wakkert die partij sentiment aan? Voor een deel van de partijen hebben enkele boeren hun sympathie al verspeeld. En wie wordt de grote verzoener die rust kan brengen in de stikstofdiscussie? -
176
Kamer in 1,5 uur akkoord met megaorder voor extra straaljagers en drones
De Tweede Kamer geeft groen licht voor de aanschaf van zes extra F-35-jachtvliegtuigen en vier drones. Het kabinet wil het wapentuig nog voor het eind van de zomer bestellen voor een kleine 1,1 miljard euro.