Jesse Klaver bij de vertoning van de documentaire 'Jesse' van Joey Boink in Koninklijk Theater Carré.
Volledig scherm
Jesse Klaver bij de vertoning van de documentaire 'Jesse' van Joey Boink in Koninklijk Theater Carré. © ANP

Van tv geweerde Jesse Klaver-film dan toch te zien

Na een publiciteitsstorm die de aandacht voor de film alleen maar vergrootte, ging Jesse vanavond dan toch in première in Carré in Amsterdam. GroenLinks-leider Jesse Klaver wist tijdens de verkiezingscampagne poptempels vol te krijgen, maar de 1700 stoelen tellende theaterzaal bleef voor een groot deel leeg. Een kaartje kostte dit keer ook 19 euro, de ‘meet-ups’ met Klaver waren gratis.

Quote

In het begin is het heel leuk en komen er allerlei herinnerin­gen naar boven, daarna wordt het heel pijnlijk

Jesse Klaver

Toch leek het een GroenLinks-feestje. ,,We zijn allemaal vrienden onder elkaar", grapte gespreksleider Jort Kelder. ,,We stemmen immers allemaal GroenLinks." Op zijn verzoek staken de GroenLinks-stemmers hun vinger op. Die bleken toch in de meerderheid.

Zij zagen een gelikte film die in de campagne niet had misstaan. Sexy Jesse in boxershort en ontbloot bovenlijf. Liefhebbende echtgenoot Jesse die zijn vrouw teder zoent. Bezorgde vader Jesse die 'wakkergekotst' is door zijn zoon. 

Het enige moment van ongemak bij Klaver is als hij in zijn geboorteplaats Roosendaal wordt geconfronteerd met een vrouw die zegt dat haar vader de beste vriend is van Klavers vader. Met zijn Marokaanse vader heeft de GroenLinks-leider geen contact. Ook de scène kort na de uitvaart van zijn in april onverwacht overleden moeder is aangrijpend.

Filmmaker Joey Boink laat verder vooral zien dat niet alleen Klaver - maar met name de mensen om hem heen - gaan geloven in de monsteroverwinning voor GroenLinks. Als de exitpoll die op de verkiezingsavond 16 zetels laat zien, is de teleurstelling in een Amsterdamse hotelkamer pijnlijk merkbaar. Het zouden er uiteindelijk 14 worden. Maar Klaver eindigt positief: zijn 'beweging' gaat nog groeien.

Jesse Klaver (midden) met zijn vrouw Jolein bij de vertoning van de documentaire 'Jesse' van regisseur Joey Boink (links).
Volledig scherm
Jesse Klaver (midden) met zijn vrouw Jolein bij de vertoning van de documentaire 'Jesse' van regisseur Joey Boink (links). © ANP

Klaver noemde het zien van de documentaire over hem in Carré 'ongemakkelijk'. ,,In het begin is het heel leuk en komen er allerlei herinneringen naar boven, maar daarna wordt het heel pijnlijk. Ik zie nu levensgroot in Carré mijn moeder'', zei hij na afloop van de vertoning die door honderden mensen werd bijgewoond.

Omweg

Met de vertoning in Carré was de documentaire over de GroenLinks-leider via een omweg toch nog op de oorspronkelijk geplande dag te zien. Een uitzending op de publieke omroep die voor vanavond gepland stond, ging niet door omdat BNNVARA de film bij nader inzien niet wilde uitzenden. De omroep, die zelf opdracht had gegeven voor de documentaire, stelde dat er twijfel kon ontstaan over de journalistieke onafhankelijkheid. De filmmaker was immers een jaar lang in dienst van GroenLinks. 

Critici stelden dat de film daardoor thuishoorde in de zendtijd voor politieke partijen en niet op primetime door de publieke omroep diende te worden uitgezonden. ,,Dit is een commercieel feestje", benadrukte Kelder voor aanvang daarom nog maar eens. 

Jesse Klaver met zijn vrouw Jolein voor Carré.
Volledig scherm
Jesse Klaver met zijn vrouw Jolein voor Carré. © ANP
Volledig scherm
© ANP