Volledig scherm
PREMIUM

Van yogamat naar formatietafel

portret kathalijne buitenwegOnbekend in Den Haag, gevierd in Brussel. Daar leerde Kathalijne Buitenweg onderhandelen. Als sidekick van Jesse Klaver moet ze de principes van GroenLinks bewaken tijdens de formatie, door de aanwezige mannen in te palmen en sneren uit te delen.

Volledig scherm
© ANP

Femke Halsema en Kathalijne Buitenweg zijn ondanks verschillen - de één meer liberaal, de ander van 'de groene vleugel' - al jaren bevriend. Halsema, spottend: ,,Ze is van de vegetarische yogamatjes, zeg maar. Daar mag ze zichzelf ook graag over op de hak nemen hoor. Die zelfspot werkt ontwapenend. De andere onderhandelaars zullen misschien aan haar luide lach moeten wennen, maar ik denk dat Kathalijne ze zó heeft ingepalmd."

Dat Jesse Klaver haar meeneemt naar de onderhandelingstafel, is volgens Halsema een 'no-brainer'. De twee vullen elkaar aan, zegt ze. ,,Jesse is goed thuis in de financieel- en sociaal-economische onderwerpen. Kathalijne is sterk als het gaat om ethiek, de rechtsstaat, Europa." En, niet onbelangrijk: Buitenweg kan met een stralend gezicht - bam! - een vileine sneer uitdelen.