Vanaf 2019 verbod op appen op de fiets

VIDEOVerkeersminister Cora van Nieuwenhuizen komt volgend jaar met een voorstel voor een appverbod voor fietsers. Dat kan vanaf 2019 ingaan, meldt de minister aan de Tweede Kamer. 

Van Nieuwenhuizen ziet een ‘groot maatschappelijk en politiek draagvlak’ voor een verbod voor appen op de fiets. De minister wil een krachtig signaal afgeven en komt volgend jaar met een wetsvoorstel, inclusief boetebedragen. Tegelijk waarschuwt de bewindsvrouw op Infrastructuur en Waterstaat dat een verbod wel helder en te handhaven moet zijn.

De nieuwe regels kunnen dan vanaf het jaar daarop ingaan. Daarnaast komt er volgende zomer een nieuwe campagne, gericht op verstandig omgaan met de smartphone in de auto en op de fiets.

Driekwart van de Nederlanders wil in elk geval het actief bedienen van de telefoon op de fiets in de ban doen, bleek begin dit jaar al. De meerderheid geeft ook aan dat zij het een urgent probleem vinden en dat zij vaak gevaarlijke situaties als gevolg van gebruik van het mobieltje op de fiets zien.

Nauwelijks ongevallen

Volledig scherm
Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen  © ANP

Echter, nieuw onderzoek van VeiligheidNL stelt nu dat appen op de fiets nauwelijks mede een ongeval veroorzaakt; slechts bij 1,2 procent van de slachtoffers die op de eerste hulp zijn beland. Praten met een medefietser (11 procent) of muziek luisteren, eventueel met koptelefoon op, (3 procent) blijkt onveiliger.

Sterker nog: er is volgens de onderzoekers geen sluitend bewijs dat er een verband is tussen telefoongebruik en fietsongevallen. Juridisch een belangrijk punt. Als volgende stap gaat minister Van Nieuwenhuizen daarom eerst overleggen met de Raad van State. De bewindsvrouw wil alleen komen met een ‘verantwoorde en robuuste oplossing’.

Dood Tommy-Boy

Quote

Elke dag dat het langer duurt om deze wet in te voeren, is er één te veel

Michael Kulkens, vader van overleden Tommy-Boy

In mei 2016 kondigde de voorganger van Van Nieuwenhuizen, Melanie Schultz, al onderzoek aan naar een appverbod op de fiets na een gesprek met vader Michael Kulkens. Die verloor enkele maanden eerder zijn toen 13-jarige zoon Tommy-Boy. De knul zat tijdens het ongeluk op zijn fiets en was op zijn mobiel bezig met muziek.

Sindsdien maakt vader Kulkens zich hard voor het verbannen van de smartphone uit het verkeer. ,,Ik ben al tweeënhalf jaar bezig om appen in het verkeer strafbaar te stellen. Ondertussen blijven er helaas mensen en kinderen aan overlijden, ook door het gebruik van hun mobiel. Elke dag dat het langer duurt om deze wet in te voeren, is er één te veel.’’ 

Volledig scherm
Appen op de fiets is er straks niet meer bij. Foto Robin Utrecht
  1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
    PREMIUM

    De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

    Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’