Vanaf mei coronaprik bij diabetes en astma, nog ziekere mensen al volgende week aan de beurt
Eén miljoen mensen met een medische aandoening zoals diabetes of astma krijgen vanaf begin mei een uitnodiging voor een coronavaccinatie. Dat staat in de brief die minister De Jonge (Volksgezondheid) vanavond naar de Tweede Kamer zal sturen, melden ingewijden.
Het gaat om groepen mensen tussen de 18 en 60 jaar die normaal gesproken voor de griepvaccinatie worden uitgenodigd en daarom heel goed aansluiten bij de uitvoeringspraktijk van de huisartsen. Denk ook aan mensen met een chronische stoornis van de hartfunctie, nierpatiënten en mensen met een stoornis aan hun afweersysteem. Tot nu toe stonden deze groepen op het schema voor een vaccinatie in het tweede of derde kwartaal.
Zij krijgen allemaal een vaccin van AstraZenaca (of een ander tegen die tijd goedgekeurd middel van bijvoorbeeld Janssen of CureVac) ingespoten en worden gelijktijdig met de 50-59 jarigen ingeënt, omdat ze ongeveer hetzelfde risico lopen op een ernstig beloop en sterfte door corona.
30.000 nog ziekere mensen
Veel sneller komt een nieuw groep met zo’n 30.000 nog ziekere mensen aan de beurt, heeft de minister besloten. Het betreft patiënten met vormen van bloedkanker (zoals leukemie), mensen met ernstig nierfalen, patiënten met zeldzame immuunziekten of mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna vanaf volgende week al via een specialist.
Dat geldt ook voor patiënten met ALS of Duchenne, die eerder al werden aangewezen met voorrang. De minister geeft aan in de passage over vaccinaties, die deze site heeft ingezien, dat hij mensen met aandoeningen perspectief wil geven op een prik.
De Jonge signaleert dat er een grote groep mensen is die vanwege een kwetsbare gezondheid een verhoogd risico loopt op ernstige ziekte als zij met het coronavirus in aanmerking komen. In afwachting van een vaccin hebben veel van deze mensen zichzelf geïsoleerd. Hij begrijpt heel goed dat deze mensen vragen hebben over wanneer zij aan de beurt zijn.
Op advies van de Gezondheidsraad bleek onlangs al dat mensen met het syndroom van Down en mensen met ernstig overgewicht (morbide obesitas) vooraan in de rij staan om via de huisarts een prik te krijgen.
Bekijk hieronder onze video's over de coronavaccins:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMUpdate
Oekraïne, ‘dwarse’ lid Turkije en nieuwe leden Finland en Zweden: veel te bespreken op Navo-top
De Navo-top in Madrid die nu gaande is, kent een overvolle agenda. De leiders praten over de steun aan Oekraïne, nieuwe leden Finland en Zweden, het ‘dwarse’ lid Turkije, maar ook over China, geld en troepenuitbreiding. Het is misschien wat veel. -
PREMIUMConsuminderen228
Experts voorspellen ‘crash van het systeem’ als we zo doorgaan: ‘Leef gezond en betaal belasting’
Personeelstekort, stikstofcrisis, klimaatverandering. We lopen in ons land met zijn allen tegen grenzen aan. Maar intussen willen we niks opgeven. Experts voorspellen ‘een crash van ons systeem’ als we zo doorgaan. -
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd. -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
PREMIUM
Huisartsen kunnen aan de bak met vaccineren, dit wordt de volgorde
Huisartsen in het zuiden van het land kunnen aan de bak: vanaf maandag starten ze in Zeeland met het vaccineren van 63- en 64-jarigen, zwaarlijvigen en mensen met het syndroom van Down. De prikken worden verdeeld per provincie, van zuid naar noord. Dat bevestigt het RIVM.
-
PREMIUM72
Surfgedrag burgers kan door inlichtingendiensten straks mogelijk op grote schaal worden afgetapt
Door een nieuwe wet kunnen geheime diensten AIVD en MIVD straks mogelijk vaker ‘ongericht’ het internet aftappen. Dat ligt gevoelig: het deel van de sleepwet dat Nederland niet wilde lijkt nu alsnog een feit te worden. -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen? -
Advies Gezondheidsraad: Geef eerste AstraZeneca-vaccins aan mensen tussen 60 en 65 jaar
De eerste doses van het vorige week goedgekeurde coronavaccin van AstraZeneca zouden moeten gaan naar mensen tussen de 60 en 65 jaar. Dat is het advies van de Gezondheidsraad. Volgens de raad wordt hiermee ‘zo snel mogelijk zo veel mogelijk ernstige ziekte en sterfte door Covid-19 voorkomen’.