Vanaf mei coronaprik bij diabetes en astma, nog ziekere mensen al volgende week aan de beurt
Eén miljoen mensen met een medische aandoening zoals diabetes of astma krijgen vanaf begin mei een uitnodiging voor een coronavaccinatie. Dat staat in de brief die minister De Jonge (Volksgezondheid) vanavond naar de Tweede Kamer zal sturen, melden ingewijden.
Delen per e-mail
Het gaat om groepen mensen tussen de 18 en 60 jaar die normaal gesproken voor de griepvaccinatie worden uitgenodigd en daarom heel goed aansluiten bij de uitvoeringspraktijk van de huisartsen. Denk ook aan mensen met een chronische stoornis van de hartfunctie, nierpatiënten en mensen met een stoornis aan hun afweersysteem. Tot nu toe stonden deze groepen op het schema voor een vaccinatie in het tweede of derde kwartaal.
Zij krijgen allemaal een vaccin van AstraZenaca (of een ander tegen die tijd goedgekeurd middel van bijvoorbeeld Janssen of CureVac) ingespoten en worden gelijktijdig met de 50-59 jarigen ingeënt, omdat ze ongeveer hetzelfde risico lopen op een ernstig beloop en sterfte door corona.
30.000 nog ziekere mensen
Veel sneller komt een nieuw groep met zo’n 30.000 nog ziekere mensen aan de beurt, heeft de minister besloten. Het betreft patiënten met vormen van bloedkanker (zoals leukemie), mensen met ernstig nierfalen, patiënten met zeldzame immuunziekten of mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna vanaf volgende week al via een specialist.
Dat geldt ook voor patiënten met ALS of Duchenne, die eerder al werden aangewezen met voorrang. De minister geeft aan in de passage over vaccinaties, die deze site heeft ingezien, dat hij mensen met aandoeningen perspectief wil geven op een prik.
De Jonge signaleert dat er een grote groep mensen is die vanwege een kwetsbare gezondheid een verhoogd risico loopt op ernstige ziekte als zij met het coronavirus in aanmerking komen. In afwachting van een vaccin hebben veel van deze mensen zichzelf geïsoleerd. Hij begrijpt heel goed dat deze mensen vragen hebben over wanneer zij aan de beurt zijn.
Op advies van de Gezondheidsraad bleek onlangs al dat mensen met het syndroom van Down en mensen met ernstig overgewicht (morbide obesitas) vooraan in de rij staan om via de huisarts een prik te krijgen.
Bekijk hieronder onze video's over de coronavaccins:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Opinie
Onze winst kwam met een prijs, maar doet niets af aan de boodschap van Herstel-NL
De campagne van Herstel-NL heeft veel losgemaakt. Onze oproep om beleid te voeren dat is gebaseerd op de echte risico’s die het virus vormt voor verschillende groepen, is door velen met open armen ontvangen. Dit idee raakt duidelijk een snaar. Wij zijn ervan overtuigd dat we de discussie over het beleid, die volledig vastzat, hebben kunnen loswrikken. Dat is op zichzelf winst. -
energierekening
Johan (72): ‘Ik stook het nooit boven de 18 graden in huis, zo ben ik opgevoed’
Hoeveel geld besteed je aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Johan de Boer (72) uit Hegelsom. -
PREMIUM
Meiden die rijden staan opeens in de belangstelling: ‘Dit is meer dan een mannenwereld’
Het zijn de koninginnen van de weg, echte kilometervreters. Steeds meer vrouwen sturen met enorme vrachtwagencombinaties over de weg. Wekelijks zijn hun avonturen te zien in het populaire televisie-programma ‘Meiden die Rijden’. Vier vrachtwagenchauffeurs over hun keuze voor het vak, flauwe grappen en het ‘truckersbestaan’. -
Steffan (34): ‘Ik zou het dubbele kunnen verdienen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Steffan (34) werkt 26,5 uur per week als communicatiemedewerker voor een kunstinstelling. -
PREMIUM
De loonkloof in het onderwijs gaapt nog steeds
De loonkloof tussen basisschoolleraren en hun collega’s op de middelbare school was hét onderwerp van de formatie in 2017. Maar het gat gaapt nog steeds. Welke partijen willen het dichten en helpt dat eigenlijk tegen het lerarentekort?
-
PREMIUMVideo
SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij: ‘Abortus is niet de mannen tegenover de vrouwen’
Van alle partijen heeft de orthodox-christelijke SGP misschien wel de meeste contraire standpunten. Toch zag lijsttrekker Kees van der Staaij de invloed van zijn partij de afgelopen jaren groeien. Al flirtten sommige partijleden ook met Forum voor Democratie. ‘Partijen die als een wonderboom omhoog schieten, zie je vaak weer omvallen.’ -
Advies Gezondheidsraad: Geef eerste AstraZeneca-vaccins aan mensen tussen 60 en 65 jaar
De eerste doses van het vorige week goedgekeurde coronavaccin van AstraZeneca zouden moeten gaan naar mensen tussen de 60 en 65 jaar. Dat is het advies van de Gezondheidsraad. Volgens de raad wordt hiermee ‘zo snel mogelijk zo veel mogelijk ernstige ziekte en sterfte door Covid-19 voorkomen’. -
PREMIUM
Huisartsen kunnen aan de bak met vaccineren, dit wordt de volgorde
Huisartsen in het zuiden van het land kunnen aan de bak: vanaf maandag starten ze in Zeeland met het vaccineren van 63- en 64-jarigen, zwaarlijvigen en mensen met het syndroom van Down. De prikken worden verdeeld per provincie, van zuid naar noord. Dat bevestigt het RIVM.