Varkensboer wijkt niet, kabinet neemt nieuwe stikstofmaatregelen
VideoVeel minder varkensboeren dan verwacht zijn bereid om vrijwillig te stoppen met hun bedrijf. Om toch genoeg huizen en wegen te kunnen bouwen, neemt het kabinet nieuwe stikstofmaatregelen. Zo gaat er 130 miljoen euro extra naar het uitkopen van (koeien)boeren in de buurt van natuurgebieden.
Van de 430 varkensboeren die zich hadden aangemeld voor een opkoopregeling van het kabinet stoppen er uiteindelijk 278 echt. Dat is minder dan waar demissionair minister Carola Schouten (Landbouw) op had gerekend, zo laat ze vanochtend weten aan de Tweede Kamer.
Het kabinet wilde met de regeling de stankoverlast bij dorpen en steden verminderen én stikstofuitstoot verlagen. Dat eerste is volgens Schouten gelukt, maar de stikstofbesparing valt behoorlijk tegen: van de verwachte 8,5 mol (de eenheid waarin stikstof wordt gemeten) wordt nu slechts 2,8 mol aan stikstofruimte binnengehaald.
75.000 huizen
Dat betekent dat het kabinet extra stikstofmaatregelen moet nemen om toch 75.000 huizen te kunnen bouwen. Vorig jaar werd de maximumsnelheid op de snelweg verlaagd naar 100 kilometer per uur. Maar maatregelen in de landbouwsector - de grootste veroorzaker van stikstofneerslag in de natuur - blijken een stuk ingewikkelder.
Zo moest Schouten afgelopen augustus een maatregel intrekken, die boeren verplichtte minder eiwitrijk veevoer aan hun dieren te voeren. En nu blijkt de ‘warme sanering’ van de varkenshouderij - waarvoor 450 miljoen euro beschikbaar was - ook geen succes. Veel varkensboeren vinden het bedrag dat de overheid voor hun bedrijf wil neertellen te laag.
170 miljoen ongebruikt
De 278 boeren die nu stoppen, krijgen in totaal een kleine 280 miljoen euro. Daardoor blijft zo’n 170 miljoen euro ongebruikt. Daarvan wil Schouten 130 miljoen euro inzetten om meer veehouderijen in de buurt van natuurgebieden - zogenoemde piekbelasters - uit te kopen. In Gelderland zijn er bijvoorbeeld meer aanmeldingen voor een provinciale opkoopregeling van kalverhouderijen dan er budget is. Schouten hoopt dat ze met het extra geld meer boeren kan laten stoppen.
Verder gaat er 20 miljoen euro naar walstroom voor de scheepvaart. Bij walstroom zetten schippers hun motoren in de haven uit. Ze krijgen dan stroom via een stekker in een kastje op de wal. Daardoor komt er stikstofruimte voor woning- en wegenbouwprojecten in Noord- en Zuid-Holland.
Boerenprotest: 7 juli
Ondertussen zwelt - na een periode van relatieve rust - het boerenprotest langzaam weer aan. Want het ziet er naar uit dat een nieuw kabinet nog meer maatregelen zal moeten nemen om de stikstofcrisis ook op de lange termijn het hoofd te bieden. Over precies een week - op 7 juli - willen boerenactiegroepen Agractie en Farmers Defence Force (FDF) opnieuw in Den Haag demonstreren tegen de stikstofplannen.
Vorige week lekte een advies aan de regering uit waarin staat dat de meeste boeren in de Gelderse Vallei - van Apeldoorn tot aan Wageningen - en in het Groene Hart moeten verdwijnen. Alleen boeren die op kleinere schaal en met oog voor de natuur actief zijn, zouden kunnen blijven. Afgelopen maart verscheen ook al een advies van topambtenaren waarin staat dat het mes verder in de veestapel moet.
‘Het lijkt wel of bijna niemand meer beseft dat boeren bezig zijn met het produceren van voedsel en daar ruimte voor nodig hebben’, schrijft Agractie in een bericht aan de eigen achterban. De actiegroepen denken volgende week woensdag aan een protest zo groot als op 1 oktober 2019, toen boeren het halve land platlegden door en masse per trekker naar Den Haag te rijden.
Wat denk jij dat er moet gebeuren?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hieronder onze video’s over het stikstofprobleem:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Uslu worstelt met besluit Ongehoord Nederland: ‘Er wordt een heel bedreigende sfeer gecreëerd’
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
PREMIUM
Van stallen tot vakantieparken, allerlei projecten staan in de wacht: Gelderland heeft te weinig ambtenaren
Wie dit jaar nog iets wil bouwen nabij een kwetsbaar natuurgebied, komt bedrogen uit. Gelderland heeft te weinig ambtenaren om alle vergunningen op basis van de Wet natuurbescherming goed te keuren. Allerlei projecten, van stallen tot vakantieparken, staan in de wacht.
-
111
Scholen vragen massaal gratis maaltijd aan: ‘Wisten dat er animo was, maar tempo heeft ons verbaasd’
-
-
-
PREMIUM
Hoogleraar Diervoeding Leo den Hartog: ‘2 cent extra voor een ei in de supermarkt moet kunnen’
Nederland ligt door de stikstofcrisis in de clinch met de veehouderij. De Wageningse hoogleraar Leo den Hartog, lid van de Raad voor Dierenaangelegenheden, probeert een weg uit de crisis te vinden met een tienpuntenplan. Sommige ideeën zijn opvallend: ‘Red de planeet, eet dierlijk eiwit.’ -
Groningen roept Kamerleden in krantenadvertentie op: u bent aan zet
Groningen doet dinsdag, de dag dat het parlementaire enquêterapport over de aardgaswinning wordt besproken, een oproep aan de leden van de Tweede Kamer in paginagrote advertenties in diverse kranten zoals NRC en De Telegraaf. ,,Kamerleden, overtuig en dwing het kabinet om alle conclusies van het eindrapport te onderschrijven en over te nemen. U bent aan zet.’’Stadskanaal, Pieterburen, Groningen, Winschoten, Delfzijl
40 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerHenry Janssen
Jeroen Velzen
Hen(dri)k Vries
Peter van de Rovaart
Bob Middelburg