Varkenshouders willen dankzij subsidie massaal stoppen met boeren
Een subsidieregeling van het kabinet voor het beëindigen van varkenshouderijen blijkt een enorm succes. Varkenshouders willen massaal stoppen met boeren, melden Haagse bronnen. Het ministerie van Landbouw bevestigt het nieuws.
Delen per e-mail
Varkenshouders kunnen tot en met deze woensdag intekenen op deze subsidieregeling vanuit de overheid ter waarde van in totaal 180 miljoen euro. De regeling is inmiddels overtekend.
Dat betekent dat meer varkenshouders willen deelnemen dan er geld beschikbaar is. In hoeverre de vraag het aanbod overstijgt, is niet precies duidelijk. De inschrijving staat nog open en er stromen de laatste dagen nog relatief veel aanmeldingen binnen.
Warme sanering
Ik wil eerst alle cijfers zien: hoezeer is de regeling overtekend en hoeveel varkens verdwijnen erdoor?
Voor de zogeheten ‘warme sanering’ was vorig voorjaar in eerste instantie 120 miljoen euro gereserveerd. Door het klimaatakkoord en de Urgenda-zaak werd later dat jaar besloten om het subsidieplafond te verhogen met 60 miljoen. Nu de gehele 180 miljoen euro op is, komt het kabinet onder druk te staan om meer geld beschikbaar te stellen.
Minister Schouten (Landbouw) heeft namelijk altijd benadrukt dat het uitkopen van boeren, specifiek in het kader van de stikstofcrisis, met vrijwilligheid gepaard zal gaan. Een regeling die helemaal niet verplicht is, blijkt nu een doorslaand succes. Smaakt dat naar meer?
Kamerlid Jaco Geurts (CDA) zegt dat hij niet verrast is als deze subsidieregeling inderdaad overtekend is. ,,Maar ik wil eerst alle cijfers zien: hoezeer is het overtekend en hoeveel varkens verdwijnen erdoor?”
Geurts staat niet gelijk te springen bij uitbreiding van de regeling. ,,In Den Haag hebben we ook veel geld nodig voor andere zaken en je kunt je verder afvragen of je geen economische schade aanricht als te veel boeren verdwijnen.”
Echt oplossingen verwachten
Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) is een stuk positiever over mogelijke uitbreiding van de regeling. ,,Het zou mooi zijn als we elke varkensboer die wil stoppen, ook echt die mogelijkheid kunnen bieden. Die inkrimping van de veestapel brengt de oplossing van de stikstofcrisis dichterbij. En mensen mogen van de politiek nu echt oplossingen verwachten.”
Oorspronkelijk stond de subsidieregeling al in het regeerakkoord. De intensieve varkenshouderij levert in bepaalde delen van Nederland namelijk risico’s op voor de gezondheid en de leefomgeving. De regeling richt zich specifiek op varkenshouderijen die veel geuroverlast veroorzaken in het zuiden en oosten van ons land.
Het is de bedoeling dat deelnemende varkenshouders in ruil voor een zak met geld definitief stoppen met intensieve veehouderij op de betreffende locatie en de gebruikte dierenverblijven, voer- en mestsilo’s en mestkelders laten slopen.
Varkensstapel
Het zou mooi zijn als we elke varkensboer die wil stoppen, ook echt die mogelijkheid kunnen bieden
Minister Schouten zei vanavond bij het televisieprogramma Jinek dat het ministerie van Landbouw vooraf had gerekend op 300 aanmeldingen, maar dat zijn er dus meer geworden. Door de regeling kan de varkensstapel volgens haar met 7 tot 10 procent teruglopen. Dat komt neer op zo’n miljoen varkens.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Maarten van Rossem heeft spijt van rol als lijstduwer PvdA: ‘Ik stem nu D66'
Maarten van Rossem heeft behoorlijk spijt dat hij lijstduwer is geweest van de Partij van de Arbeid. Sterker nog hij stemt inmiddels niet meer op die partij. Dat onthulde hij gisteravond aan Özcan Akyol in het Radio 1-programma Onze man in Deventer. ,,Afgezien van lijstduwer heb ik geen enkele rol vervuld, want ik had al vrij snel het idee dit gaat totaal de verkeerde kant op.” -
Breng foto's van je (over)grootouders tot leven met deze nieuwe techniek
Kijk jij wel eens naar foto's van je (over)grootouders en vraag je je daarbij af hoe ze in het echt bewogen en lachten? Met een nieuwe functie van MyHeritage, een stamboomservice uit het Verenigd Koninkrijk, is dat nu mogelijkheid geworden. Op die manier kun je je voorouders zien als nooit tevoren. -
Aanpak geuroverlast
Weg met de stank: zak geld voor varkensboer die stopt
Eigenaren van varkensbedrijven kunnen straks een zak geld krijgen als ze niet langer boeren op locaties die geuroverlast geven. Dat heeft minister Carola Schouten (Landbouw) vandaag bekendgemaakt. In totaal is hiervoor 120 miljoen euro beschikbaar. -
Missie kabinet geslaagd: scholen vrijwel rookvrij
Nagenoeg alle onderwijsinstellingen (97 procent) hebben inmiddels een geheel rookvrij onderwijsterrein, blijkt uit nieuw onderzoek. Bij de overige scholen zijn de gebouwen en het schoolplein gedeeltelijk rookvrij. -
Onderzoek: Milieudiensten kampen met te weinig geld, kennis en onafhankelijkheid
De 29 omgevingsdiensten in ons land – verantwoordelijk voor toezicht en handhaving op milieugebied – kunnen hun werk nu niet goed doen. Door onder meer een te krap budget ontbreekt het aan de broodnodige kennis en specialisatie. Milieu en leefomgeving lijden daaronder, blijkt uit nieuw onderzoek.
-
De showrooms zijn weer open, maar ‘Proefrit aan huis is een blijvertje’
Hoewel het weer is toegestaan om fysiek autoshowrooms te bezoeken – zij het beperkt en op afspraak – zal een proefrit aan huis populair blijven. Dat verwacht autozoekwebsite AutoTrack.nl naar aanleiding van een onderzoek onder autokopers. ‘Corona was de aanleiding voor dit idee, maar steeds meer mensen kiezen voor service en gemak van een proefrit op locatie.’ -
Koken & eten
In deze kibbeling van Albert Heijn zit geen flinter vis (wel rijst en mais)
Het aanbod aan visvervangers op de markt is nog klein. Er is zalm van soja en visvrije tonijn, maar vergeleken bij vleesvervangers blijft het aanbod nog ver achter. Albert Heijn maakt vandaag bekend kibbeling te gaan verkopen zonder vis. -
PREMIUM
Jesse Klaver had op die halve kilometer alles bij de hand
De Westrand in Roosendaal verschilt niet zo veel van heel veel naoorlogse wijken in Nederland. Dat Jesse Klaver, die er opgroeide, het ooit een probleemwijk noemde, namen de bewoners hem niet in dank af.