Volledig scherm
Minister Wiebes en premier Rutte tijdens het debat donderdagavond © ANP

Veel vragen over nieuwe klimaatkoers van kabinet

KlimaatdebatOppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben veel vragen over de nieuwe klimaatmaatregelen die het kabinet wil nemen. De SP betwijfelt of de energierekening voor burgers écht omlaag gaat. Ook wil de oppositie weten hoe hoog de CO2-belasting voor bedrijven wordt. Het kabinet ging daar tijdens het debat over de doorrekening van de klimaatplannen niet op in. 

Waar de coalitiepartijen woensdag nog niet aan wilden, kwam er gisteravond alsnog: een debat over het voorlopige Klimaatakkoord en de nieuwe klimaatplannen van het kabinet. De verbazing over de ommezwaai van premier Rutte was nog altijd groot. ,,Het is nog even wennen’’, zei PvdA-leider Lodewijk Asscher.

Hij roemt de nieuwe klimaatkoers van het kabinet. Zo komt er een CO2-belasting voor de industrie. Ook gaan bedrijven een groter aandeel betalen van de belasting op de energierekening. Verder moet de landbouwsector fors meer aan CO2-reductie doen en wordt paal en perk gesteld aan de door de industrie gewenste opslag van CO2 onder de grond.

,,Een geschenk uit de hemel’’, oordeelt GroenLinks-leider Jesse Klaver. ,,De reactie van het kabinet heeft ons blij verrast. Dit is een uitgestoken hand die ook echt gevuld is.’’ Klaver gaat ermee akkoord dat de opbrengst van de CO2-belasting voor de industrie wordt uitgegeven aan subsidies voor bedrijven om te vergroenen.

De PVV en Forum voor Democratie keuren de ruk naar links van het kabinet juist af. ,,De VVD is de slaaf van GroenLinks geworden’’, vindt PVV-leider Wilders. FvD’er Thierry Baudet noemt de klimaatplannen ‘economische zelfmoord’.

PvdA-leider Asscher benadrukt in het debat dat hij wil dat een deel van de CO2-taks terugvloeit naar huishoudens. Het kabinet heeft na de Provinciale Statenverkiezingen van komende woensdag mogelijk GroenLinks én de PvdA nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer, waardoor de steun van die partijen essentieel is.

Energierekening

De precieze invulling van de CO2-belasting wordt, net als de andere maatregelen, de komende weken verder uitgewerkt. Dat geeft de oppositiepartijen gelegenheid om een spervuur aan vragen af te vuren op premier Rutte en minster Eric Wiebes van Klimaat. Zo vraagt SP-leider Lilian Marijnissen zich af of de beloofde verlaging van de energienota voor burgers écht een verlaging is. ,,Wordt de energierekening verlaagd of is het zo dat de rekening minder hard gaat stijgen?’’, wil Marijnissen weten.

,,Het venijn zit hem in de details’’, zegt ook SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. Volgens hem mag ‘de bakker om de hoek’ niet opdraaien voor de hogere energielasten voor bedrijven.

De oppositie wil dat nog dit jaar de energierekening wordt verlaagd, en niet pas volgend jaar. Dat zit er niet in, moest minister Wiebes melden. De Belastingdienst redt dat niet.