Verbeterplan passend onderwijs: ouders en leerlingen krijgen meer te zeggen over zorg in de klas
Ouders krijgen meer te zeggen over de zorg die kinderen in de klas nodig hebben en leerlingen mogen zélf aangeven welke hulp ze willen. Voor scholen komt zwart op wit te staan welke basiszorg zij hoe dan ook moeten bieden.
Delen per e-mail
Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs komt met 25 maatregelen die het passend onderwijs moeten verbeteren, zo schrijft hij aan de Tweede Kamer. ,,We willen niet terug naar de tijd vóór passend onderwijs, maar het is wel duidelijk dat er verbeteringen nodig zijn”, zegt hij in een toelichting.
Passend onderwijs werd in 2014 ingevoerd en moet ervoor zorgen dat de ongeveer 400.000 leerlingen met bijvoorbeeld adhd, gedragsproblemen en dyslexie op een reguliere school kunnen blijven. Die scholen krijgen geld voor extra begeleiding van deze leerlingen, via regionale samenwerkingsverbanden die het budget verdelen.
Grote verschillen
Uit de evaluatie die het ministerie van Onderwijs na vijf jaar liet uitvoeren, blijkt dat er grote verschillen zijn per regio en dat het voor kinderen uitmaakt waar zij wonen. Daar wil minister Slob een einde aan maken door vast te leggen welke zorg alle scholen minimaal moeten bieden aan hun leerlingen. Zo moet het voor ouders ook duidelijker worden dat scholen hoe dan ook ondersteuning bieden aan leerlingen met een beperking of leerprobleem, maar ook aan hoogbegaafde kinderen. ,,Als er meer nodig is, moeten ze dat regelen.”
Hij hoopt met de maatregelen te voorkomen dat scholen het onmogelijk maken om een kind dat zorg nodig heeft in te schrijven. Dat ‘wegadviseren’ van ouders mag helemaal niet, stelt Slob. Scholen hebben een zorgplicht en moeten zorgen dat elk kind een passende plek krijgt, óók als dat op de eigen school niet lukt. ,,Er moet niet heen en weer geschoven worden met kinderen.” Slob wil dat die maatregel meer bekendheid krijgt, zodat ouders zich niet meer laten wegsturen.
Er moet niet heen en weer geschoven worden met kinderen
Ook leerlingen krijgen meer de kans om mee te praten en zelf te bepalen welke begeleiding zij nodig hebben. ,,Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is dat in de praktijk niet. Er wordt nog te vaak voor leerlingen gedacht”, vindt Slob, die een ‘hoorrecht’ in de wet gaat vastleggen. Hij wil daarnaast kijken of niet alleen ouders, maar ook leerlingen bij een conflict met hun school zelfstandig naar de landelijke geschillencommissie kunnen stappen. Die commissie, die tijdelijk was maar nu permanent wordt, gaat bindende uitspraken doen.
Thuiszitters
Bij de invoering van het passend onderwijs was de hoop dat minder kinderen naar het speciaal onderwijs zouden gaan, dat helemaal is ingericht op leerlingen met een beperking of leerprobleem. Maar zes jaar later gaan daar nog steeds meer kinderen naartoe. Ook worden meer leerlingen vrijgesteld van de leerplicht, omdat er geen school voor hen is en zitten nog evenveel kinderen thuis als voor de invoering van de wet. Deze thuiszitters kunnen geen geschikte plek vinden of hebben een conflict met hun school over goede begeleiding.
Voor deze groep wil Slob online onderwijs mogelijk maken, waar leerlingen en ouders zelf al om vroegen toen in de eerste coronagolf plots alleen nog maar onderwijs op afstand werd gegeven. ,,Als eerste stap naar een terugkeer naar de schoolbankjes.”
Kindermishandeling
Ook hoeven ouders niet langer bang te zijn dat de school thuiszitten meldt bij Veilig Thuis, het meldpunt voor kindermishandeling. Dat doen scholen soms, omdat ouders die hun kind thuishouden de leerplicht schenden. ,,Scholen moeten een melding doen als daar aanleiding toe is, maar niet omdat je het oneens bent met ouders die hun kind thuishouden”, aldus Slob. ,,Ik heb ze aan mijn tafel gehad, ouders die dit is overkomen. Dat heeft grote impact.”
De ChristenUnie-bewindsman wil ook zorgen dat leraren tijdens hun opleiding beter worden voorbereid op de verschillende soorten zorg die leerlingen nodig kunnen hebben en dat zij, eenmaal in de klas, daarbij beter worden begeleid. Ook moeten leraren bijvoorbeeld meer te zeggen krijgen over waar het geld op hun school aan wordt uitgegeven.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
Evaluatie: Wet passend onderwijs schiet doel voorbij, geen extra zorgleerlingen op gewone scholen
De Wet passend onderwijs heeft er niet voor gezorgd dat meer kinderen met een handicap, leer- of gedragsproblemen naar een gewone school gaan. Het aantal zorgleerlingen in het reguliere onderwijs is sinds de invoering, vijf jaar geleden, niet gestegen. Ook hebben docenten niet meer hulp gekregen om deze leerlingen te ondersteunen. Daar was geen geld voor. -
PREMIUM
Hoogleraar virologie: ‘Bewijs voor invoering avondklok is niet overtuigend’
Met de geplande invoering van een avondklok zet Nederland zich schrap voor de opkomst van de Britse variant van het coronavirus. Toch is niet elke expert ervan overtuigd dat er een grote donkere wolk op ons afkomt. Zoals Ron Fouchier, hoogleraar moleculaire virologie aan het Erasmus MC in Rotterdam. ,,Dat een variant de overhand krijgt, wil niet zeggen dat ze ook besmettelijker is.” -
Wellicht nog minder bezoek thuis, kabinet polst oppositie over avondklok
Het kabinetsbesluit over het instellen van een avondklok zal nog enkele dagen op zich laten wachten. Het kabinet polst de oppositie daarover en kijkt ook intensief naar alternatieven, zoals nog maar één bezoeker thuis. Extra ingrijpen lijkt onvermijdelijk.
-
Tienduizenden leerlingen krijgen extra ondersteuning: scholen weten vaak niet wat het oplevert
Zo'n acht procent van de basisschoolleerlingen krijgt extra ondersteuning, omdat ze opvallend gedrag vertonen of moeilijk kunnen meekomen met het schoolwerk. Maar veel scholen weten niet goed of de leerprestaties en het gedrag van de leerlingen verbeteren. Ook weten ze niet precies waar het geld voor meer zorg naartoe gaat. -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
VIDEO/LIVE Kamer wil haast met uitbetalen slachtoffers toeslagendrama: ‘Regel het gewoon’
Mark Rutte kreeg gisteravond forse kritiek in het debat over de toeslagenaffaire. Partijen richtten hun pijlen op de premier die tien jaar aan het hoofd stond van kabinetten die volgens critici een cultuur van roekeloze fraudejacht en stelselmatige geheimhouding kweekten. ‘We moeten dit rechtzetten'.