Verbeterplan passend onderwijs: ouders en leerlingen krijgen meer te zeggen over zorg in de klas
Ouders krijgen meer te zeggen over de zorg die kinderen in de klas nodig hebben en leerlingen mogen zélf aangeven welke hulp ze willen. Voor scholen komt zwart op wit te staan welke basiszorg zij hoe dan ook moeten bieden.
Delen per e-mail
Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs komt met 25 maatregelen die het passend onderwijs moeten verbeteren, zo schrijft hij aan de Tweede Kamer. ,,We willen niet terug naar de tijd vóór passend onderwijs, maar het is wel duidelijk dat er verbeteringen nodig zijn”, zegt hij in een toelichting.
Passend onderwijs werd in 2014 ingevoerd en moet ervoor zorgen dat de ongeveer 400.000 leerlingen met bijvoorbeeld adhd, gedragsproblemen en dyslexie op een reguliere school kunnen blijven. Die scholen krijgen geld voor extra begeleiding van deze leerlingen, via regionale samenwerkingsverbanden die het budget verdelen.
Grote verschillen
Uit de evaluatie die het ministerie van Onderwijs na vijf jaar liet uitvoeren, blijkt dat er grote verschillen zijn per regio en dat het voor kinderen uitmaakt waar zij wonen. Daar wil minister Slob een einde aan maken door vast te leggen welke zorg alle scholen minimaal moeten bieden aan hun leerlingen. Zo moet het voor ouders ook duidelijker worden dat scholen hoe dan ook ondersteuning bieden aan leerlingen met een beperking of leerprobleem, maar ook aan hoogbegaafde kinderen. ,,Als er meer nodig is, moeten ze dat regelen.”
Hij hoopt met de maatregelen te voorkomen dat scholen het onmogelijk maken om een kind dat zorg nodig heeft in te schrijven. Dat ‘wegadviseren’ van ouders mag helemaal niet, stelt Slob. Scholen hebben een zorgplicht en moeten zorgen dat elk kind een passende plek krijgt, óók als dat op de eigen school niet lukt. ,,Er moet niet heen en weer geschoven worden met kinderen.” Slob wil dat die maatregel meer bekendheid krijgt, zodat ouders zich niet meer laten wegsturen.
Er moet niet heen en weer geschoven worden met kinderen
Ook leerlingen krijgen meer de kans om mee te praten en zelf te bepalen welke begeleiding zij nodig hebben. ,,Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is dat in de praktijk niet. Er wordt nog te vaak voor leerlingen gedacht”, vindt Slob, die een ‘hoorrecht’ in de wet gaat vastleggen. Hij wil daarnaast kijken of niet alleen ouders, maar ook leerlingen bij een conflict met hun school zelfstandig naar de landelijke geschillencommissie kunnen stappen. Die commissie, die tijdelijk was maar nu permanent wordt, gaat bindende uitspraken doen.
Thuiszitters
Bij de invoering van het passend onderwijs was de hoop dat minder kinderen naar het speciaal onderwijs zouden gaan, dat helemaal is ingericht op leerlingen met een beperking of leerprobleem. Maar zes jaar later gaan daar nog steeds meer kinderen naartoe. Ook worden meer leerlingen vrijgesteld van de leerplicht, omdat er geen school voor hen is en zitten nog evenveel kinderen thuis als voor de invoering van de wet. Deze thuiszitters kunnen geen geschikte plek vinden of hebben een conflict met hun school over goede begeleiding.
Voor deze groep wil Slob online onderwijs mogelijk maken, waar leerlingen en ouders zelf al om vroegen toen in de eerste coronagolf plots alleen nog maar onderwijs op afstand werd gegeven. ,,Als eerste stap naar een terugkeer naar de schoolbankjes.”
Kindermishandeling
Ook hoeven ouders niet langer bang te zijn dat de school thuiszitten meldt bij Veilig Thuis, het meldpunt voor kindermishandeling. Dat doen scholen soms, omdat ouders die hun kind thuishouden de leerplicht schenden. ,,Scholen moeten een melding doen als daar aanleiding toe is, maar niet omdat je het oneens bent met ouders die hun kind thuishouden”, aldus Slob. ,,Ik heb ze aan mijn tafel gehad, ouders die dit is overkomen. Dat heeft grote impact.”
De ChristenUnie-bewindsman wil ook zorgen dat leraren tijdens hun opleiding beter worden voorbereid op de verschillende soorten zorg die leerlingen nodig kunnen hebben en dat zij, eenmaal in de klas, daarbij beter worden begeleid. Ook moeten leraren bijvoorbeeld meer te zeggen krijgen over waar het geld op hun school aan wordt uitgegeven.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Evaluatie: Wet passend onderwijs schiet doel voorbij, geen extra zorgleerlingen op gewone scholen
De Wet passend onderwijs heeft er niet voor gezorgd dat meer kinderen met een handicap, leer- of gedragsproblemen naar een gewone school gaan. Het aantal zorgleerlingen in het reguliere onderwijs is sinds de invoering, vijf jaar geleden, niet gestegen. Ook hebben docenten niet meer hulp gekregen om deze leerlingen te ondersteunen. Daar was geen geld voor. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
4
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
Video13
VVD en CDA laten met programma schuld het hardst oplopen
De meeste politieke partijen willen het geld de komende jaren flink laten rollen. Die spilzucht gaat gepaard met een oplopend begrotingstekort. Opvallend is dat VVD en CDA de staatsschuld de komende kabinetsperiode het hardst laten oplopen, terwijl juist deze partijen traditiegetrouw hameren op gezonde overheidsfinanciën. -
Tienduizenden leerlingen krijgen extra ondersteuning: scholen weten vaak niet wat het oplevert
Zo'n acht procent van de basisschoolleerlingen krijgt extra ondersteuning, omdat ze opvallend gedrag vertonen of moeilijk kunnen meekomen met het schoolwerk. Maar veel scholen weten niet goed of de leerprestaties en het gedrag van de leerlingen verbeteren. Ook weten ze niet precies waar het geld voor meer zorg naartoe gaat.
-
Video
Lubach lanceert Keezer’s Quest om kiezer te helpen in het woud aan meningen
Arjen Lubach heeft gisteravond in zijn talkshow Zondag met Lubach een nieuw stemkompas gelanceerd om de zwevende kiezer op weg te helpen. Het is een ouderwets computerspel, net zoals de eerste Stemwijzer volgens hem ooit bedoeld was. -
Opinie
WMO moet gratis voor wie op het minimum zit
Door de invoering van een abonnementstarief dreigen veel mensen zorg via de WMO te verliezen. Voor veel van hen is 19 euro per maand teveel, stelt Maureen van der Pligt. Hanteer een nultarief voor minima. -
22
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt.