Bij kinderopvang Honki Ponk in Vlaardingen komen kinderen tussen de 0-4 jaar.
Volledig scherm
Bij kinderopvang Honki Ponk in Vlaardingen komen kinderen tussen de 0-4 jaar. © ANP

‘Verbied buitenlandse investeerders die verdienen aan onze kinderopvang’

Er moet een verbod komen op winstuitkering in de kinderopvang. Dat vinden oppositiepartijen GroenLinks, SP en de PvdA. Ze dienen samen een wetsvoorstel in om zo’n verbod mogelijk te maken.

Het is de linkse oppositiepartijen een doorn in het oog dat buitenlandse investeerders Nederlandse kinderopvangorganisaties opkopen en winsten incasseren, terwijl een fors deel van de opvang door de overheid en werkgevers wordt betaald. Dat geld zou moeten worden geïnvesteerd in het verbeteren van de kwaliteit en de toegang tot de opvang, vinden de drie partijen.

Volgens Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) is het ‘te gek voor woorden dat over de rug van onze kinderen winst wordt gemaakt’. Peter Kwint (SP) vindt dat ‘kinderopvang niet is bedoeld om investeerders rijk te maken, maar om kinderen een veilige plek te bieden’.

Fusie

Kwint en Eppo Bruins (ChristenUnie) stelden eerder dit jaar kritische vragen over een fusie in de kinderopvangsector. KidsFoundation, nu al de grootste organisatie voor kinderopvang in Nederland, wil concurrent Partou inlijven. KidsFoundation is in handen van van een Canadees private-equityfonds. De Autoriteit Consument & Markt moet zich nog over de voorgenomen fusie uitspreken.

Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zei in antwoord op de vragen dat de rol van commerciële investeerders voor zover zij weet geen schadelijk effect heeft gehad op het publiek belang.

Zelf betalen

Ondanks de subsidies vanuit de overheid en het bedrijfsleven betalen ouders een steeds groter deel van de kinderopvangrekening zelf. De tarieven zijn dusdanig gestegen dat ze hoger zijn dan de kinderopvangtoeslag. Met als gevolg dat ouders soms honderden euro’s per jaar meer kwijt zijn. 

Uit onderzoek in opdracht van de Brancheorganisatie Kinderopvang blijkt dat 65 procent van de kinderdagverblijven een hoger bedrag rekent dan de 8,02 euro die de toeslag dekt. Bij de buitenschoolse opvang (bso) is dat percentage nog hoger, namelijk 87 procent rekent meer dan de vastgestelde 6,89 euro.