Verbijstering om homo-uitspraken Arie Slob: ‘Deze minister is echt helemaal de weg kwijt’
VIDEOBinnen de homogemeenschap en daarbuiten is vol ongeloof gereageerd op de uitspraken die minister Arie Slob (Onderwijs) gisteren in de Tweede Kamer heeft gedaan. Volgens de oud-partijleider van ChristenUnie mogen reformatorische scholen homoseksualiteit afkeuren, als ze tenminste toezien op een veilig leerklimaat voor alle leerlingen. Onbegrijpelijk, vindt het COC. ,,Het is onacceptabel als scholen afwijzing propageren van mensen om hun seksuele oriëntatie”, stelt voorzitter Astrid Oosenbrug.
Delen per e-mail
De laatste tijd is er veel discussie over reformatorische scholen, zoals het Van Lodenstein College in Amersfoort, waar ouders vooraf een verklaring moeten tekenen waarin zij homoseksualiteit afwijzen. Als ouders niet tekenen, kan hun kind niet naar school. De linkse oppositie en coalitiepartij D66 willen dat scholen stoppen met dergelijke verklaringen.
Lisa Westerveld (GroenLinks) noemt het een paradox: ‘ongeremde vrijheid kan leiden tot onvrijheid’. School wordt een onveilige omgeving als kinderen niet zichzelf kunnen zijn, vindt zij. Volgens D66-er Paul van Meenen wordt er op die school al gediscrimineerd, voordat de leerling al binnen is. ,,Iedereen heeft recht op eigen waarden, maar niet op eigen wetten.”
Luister hier naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
‘Slob is de weg kwijt’
D66 en andere partijen gingen maandag in debat over de identiteitsverklaringen die op sommige reformatorische scholen worden gehanteerd. Minister Slob bevestigde dat scholen in zijn ogen ouders mogen blijven vragen een verklaring te ondertekenen waarin ze een homoseksuele levenswijze afkeuren. Wel moeten scholen zich inspannen om voor alle leerlingen een veilig schoolklimaat te creëren. ,,Laat daar geen misverstand over zijn, scholen zijn wettelijk verplicht zorg te dragen voor de sociale, psychische en fysieke veiligheid van alle leerlingen”, zo citeerde dagblad Trouw de minister.
Het COC vindt de uitspraken van Slob niet meer van deze tijd en roept de Kamer in een brief op om de wet over de burgerschapsopdracht voor het onderwijs aan te scherpen, zodat scholen niet langer afwijzing van LHBTI’s mogen propageren. ,,Iedereen moet zich op school veilig en geaccepteerd weten”, stelt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. Zij krijgt op sociale media veel bijval. ,,Minister Slob is echt helemaal de weg kwijt”, zegt advocaat Sébas Diekstra, die hoog op lijst komt van Code Oranje, de nieuwe politieke beweging van Richard de Mos. ,,Hoe kun je in hemelsnaam een veilig leerklimaat garanderen voor iedereen als je mensen eerst een homohaat-verklaring laat ondertekenen?”
Iedereen heeft recht op eigen waarden, maar niet op eigen wetten
‘Liefde is liefde’
Collega-raadsman Sidney Smeets is het daarmee eens. ,,Daar gaat het dus meteen mis bij minister Slob. Want op een school die je afkeurt om wie je bent kún je nooit een ‘veilig leerklimaat’ voor alle leerlingen hebben”, twittert hij. Marcel Visser, fractievoorzitter VVD Leeuwarden, betitelt de uitspraken van Slob als ‘prehistorische bullshit’. ,,Hoe kan iets afkeuren - anno 2020 - bijdragen aan een veilige leeromgeving! Absurd standpunt van Slob!”
Groenlinks-voorman Jesse Klaver roept Slob op zijn standpunt te herzien. ,,De school moet een veilige plek zijn voor ieder kind. Dat gaat niet samen met het afwijzen van homoseksuele relaties. Liefde is liefde.” Volgens Rob Jetten (D66) meet de onderwijsminister met twee maten. ,,Zullen we er ALSJEBLIEFT voor zorgen dat elk kind op elke school zichzelf kan zijn!? Een ‘veilig leerklimaat’ waar je hele zijn wordt afgekeurd bestaat niet.”
Tekst loopt door onder de tweet.
Rechten in geding
Slob benadrukte in de Tweede Kamer dat opvattingen van scholen er niet toe mogen leiden dat rechten van leerlingen in het geding komen. Wel erkent hij ‘een spanning’ tussen de vrijheid voor scholen eigen opvattingen te hebben en de waarden die leerlingen dienen te leren tijdens burgerschapsonderwijs.
Als scholen ‘antirechtstatelijk gedachtegoed’ verkondigen, kan in het uiterste geval de financiering worden stopgezet.
Als twee hetero’s hand in hand over straat lopen kijkt niemand daar van op. Maar hoe zit dat met twee homo’s? Roel Maalderink vroeg mensen op straat wat zij hiervan vinden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVerkiezingen
‘Economische groei moet weer een middel zijn, geen doel zoals nu’
In aanloop naar 17 maart geven politieke partijen hun standpunten op het gebied van wonen, werken, duurzaamheid, asfalt en de nexit. Vandaag: De roep om doorgeschoten aandeelhouderskapitalisme aan banden te leggen, klinkt almaar luider. Eppo Bruins (ChristenUnie) en Joost Sneller (D66) pleiten voor stevige overheidsinmenging. -
1
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
Kaag (D66) wil meer vrijheid met vaccinatiebewijs: ‘Laten we voorbeeld nemen aan Israël’
D66-lijsttrekker Sigrid Kaag wil dat Nederlanders meer vrijheden krijgen als zij gevaccineerd zijn tegen corona. Ook wil ze dat de overheid gratis snel- en zelftesten verstrekt, waardoor restaurants, cafés, winkels en scholen snel weer open kunnen. -
PREMIUM
Selfies met Baudet vanachter een plastic scherm: ‘Voor de duidelijkheid: ik ga mij niet laten vaccineren’
De coronasceptische Thierry Baudet is de enige lijsttrekker die dag na dag de straat op gaat in de verkiezingscampagne, zoals vandaag in Harderwijk. En passant trekt hij vast de betrouwbaarheid van de verkiezingen in twijfel. -
PREMIUMadviesraad / video
Verzorgende kan amper eigen broek ophouden: 'Meer loon en waardering nodig'
Startende verzorgenden verdienen zo weinig dat ze nauwelijks in hun dagelijks levensonderhoud kunnen voorzien. Dat motiveert hen niet om in de zorg te blijven werken, concludeert een belangrijke adviesraad. Een oplossing kan ‘geen dag langer wachten’.
-
19
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
‘Kerst in coronatijd nog onzeker’
Het is nog onzeker met hoeveel mensen je dit jaar Kerstmis mag vieren of uit eten mag gaan. Dat hebben minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) en de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s laten weten na afloop van het Veiligheidsberaad. Het aantal besmettingen daalt, maar Grapperhaus liet weten dat we er nog niet zijn. ,,We moeten heel erg op onze hoede blijven voor dit virus.”