Verbod op wegwerpplastic op kantoor en festivals in 2024: óók op kartonnen bekertjes met laagje kunststof
updateVanaf 2024 zijn wegwerpbekers en -bestek niet meer toegestaan op kantoor, in de horeca of op festivals, schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer. Op deze plekken moet je dan herbruikbare borden of bekers gaan gebruiken.
Kartonnen koffiebekertjes, die een laagje van kunststof hebben, mogen dan dus ook niet meer. Je moet bovendien gaan betalen voor koffiebekers die je voor onderweg koopt. Bij consumptie onderweg en afhaal geldt per juli 2023 dat je een bedrag moet betalen voor plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen, bovenop de prijs voor de koffie of de maaltijd. Verkooppunten mogen hier zelf de prijs voor bepalen. Wel moeten zij herbruikbare alternatieven aanbieden.
Voorverpakt broodje
Daarnaast gaan in supermarkten sommige plastic verpakkingen die vergelijkbaar zijn met to-go-verpakkingen ook geld kosten, zoals een voorverpakt broodje of een salade.
De maatregelen komen voort uit de Europese Single-Use Plastics-richtlijn. In alle Europese lidstaten zijn sinds 3 juli 2021 vanwege deze richtlijn maatregelen genomen om impact op het milieu te verminderen van de tien meest gevonden plastic wegwerpproducten op stranden. Denk aan het verbod op plastic rietjes, plastic bestek en plastic roerstaafjes. Sinds 2017 is het ook verboden om plastic tasjes gratis te verstrekken. ,,En met succes’’, zo verklaart de staatssecretaris. ,,Sindsdien is het aantal plastic tasjes dat in het zwerfafval belandt met 70 procent afgenomen.’’
De CDA-bewindsvrouw benadrukt dat ‘we alleen al in Nederland elke dag 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weggooien, na eenmalig gebruik’. ,,Daar moeten we toekomstige generaties niet mee blijven opzadelen’’, betoogt de bewindsvrouw. Er is volgens haar ‘een ommezwaai nodig van wegwerp naar hergebruik’. ,,Veel ondernemers zijn hier al goed mee bezig. Zo voorkomen we plastic soep, gaan we zorgvuldiger om met grondstoffen en laten we een schonere wereld achter.”
Afwasbare koffiemok
In de regels voor minder plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen is een onderscheid gemaakt tussen consumptie ter plaatse en consumptie onderweg (afhaal en bezorging). Bij consumptie ter plaatse wordt per 2024 herbruikbaar servies het uitgangspunt: de afwasbare koffiemok op kantoor en het bord in de kantine en eethuisjes.
Lees door onder de tweet
Ook zal met de nieuwe regels vanaf 2023 de rekening voor het opruimen van het zwerfafval op straat, in sloten, rivieren en natuurgebieden van plastic producten worden betaald door de producenten die deze producten op de markt brengen. Dat geldt specifiek voor drinkbekers, voedselverpakkingen, zakjes, wikkels, plastic tasjes, sigarettenfilters, ballonnen en vochtige doekjes. Dit geld wordt verdeeld over overheidsorganisaties die zwerfafval opruimen, zoals gemeenten en provincies. Wel blijft het natuurlijk de verantwoordelijkheid van iedereen om geen afval op straat te gooien.
Volgens de brancheorganisatie van de evenementenbranche VVEM wordt er al langer gewerkt aan het verminderen van plasticafval. Woordvoerder Willem Westermann: ,,Sommige materialen kunnen op het festival zelf alweer worden gebruikt. De meeste andere materialen worden op het festival ingezameld om dan opnieuw te worden gebruikt, zoals allerlei soorten zachte plastic bekers.’’ De branche benadrukt wel dat het ‘extra werk en kosten oplevert’. ,,Maar het lijkt erop dat de bezoekers hier graag aan meewerken.’’
Ook de branchevereniging van de poppodia en -festivals van Nederland VNPF laat weten voorstander te zijn van ‘het tegengaan van zoveel mogelijk troep’. ,,Duurzaamheid staat hoog in het vaandel”, zegt voorzitter Berend Schans. Festivals en evenementen die gebruikmaken van een retoursysteem, mogen volgens hem nog wel wegwerpbekertjes aanbieden, een zogeheten softcup. ,,De organisatie moet er dan voor zorgen dat het bekertje terugkomt en niet in de natuur of omgeving terechtkomt. Alles valt of staat met het gedrag van de bezoekers. Zij zullen hier even aan moeten wennen, maar wij hebben alle vertrouwen dat dat gaat lukken.” Schans weet nog niet of het per se om een recyclebaar bekertje moet gaan of niet.
Zorg uitgezonderd
Zorginstellingen zijn uitgezonderd van het plasticverbod, zo laat de staatssecretaris weten. Alleen wanneer het echt nodig is, kunnen bedrijven ervoor kiezen bepaalde plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen te blijven gebruiken, mits ze 75 tot 90 procent hiervan weer inzamelen voor hoogwaardige recycling. Dat kan door gescheiden inzameling met bijvoorbeeld een retoursysteem, zodat van de grondstoffen weer nieuwe bekers en bakjes gemaakt kunnen worden.
Het verbod op de wegwerpplastics was eerder al aangekondigd, maar komt er nu definitief.
Sterke toename plastic
Het Wereld Natuur Fonds (WWF) waarschuwde eerder dit jaar al voor een sterke toename van het plasticafval in de oceanen in de komende decennia. Zonder actie dreigt deze vervuiling volgens de organisatie te verviervoudigen tegen 2050.
Naar schatting krijgt zo’n 90 procent van de zeevogels plastic binnen en in totaal zijn er 2144 diersoorten die gevolgen ondervinden van het plastic in hun leefomgeving.
Mening Nederlanders
Een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt dat wegwerpplastic moet worden verboden. In opdracht van het WWF vroeg onderzoeksbureau Ipsos in februari ruim 500 mensen in ons land wat ze vinden van de stelling ‘plastic voor eenmalig gebruik moet zo snel mogelijk worden uitgebannen’. Daar was 71 procent het mee eens.
Ook in andere landen heeft het WWF de meningen over plastic en regelgeving laten peilen door Ipsos. Een verbod op wegwerpplastic wordt in landen als Argentinië en Australië door ongeveer acht op de tien ondervraagden gesteund. In de Verenigde Staten ligt dat percentage een stuk lager: daar is 55 procent voor een verbod.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
-
podcast
Op het allerlaatste moment ging het nog bijna mis met de pensioenwet
Na vijftien jaar discussie is de knoop doorgehakt: er komt een nieuw pensioenstelsel. Maar het ging op het laatste moment nog bijna mis... -
Opinie
Het vakmanschap weer waarderen is noodzaak
Bijna 30 procent van alle vacatures in ons land betreft een praktisch beroep. Een herwaardering is hard nodig, stelt Marjolein ten Hoonte. De samenleving lijdt steeds meer door het gebrek aan vakmensen. -
PREMIUM
Kan Nederland 70.000 asielzoekers aan? VVD zegt ‘nee’, ChristenUnie zegt ‘ja’
Twee partijcongressen, twee coalitiepartners, twee denkwijzen over asiel. De verschillen tussen VVD en ChristenUnie zijn groot, bleek zaterdag in Apeldoorn. Voor VVD-leider Rutte tikt de klok, zijn partij wil vóór de zomervakantie een migratieplan van het kabinet zien. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
Opinie14
Kabinet moet open zijn over prijs van Soestdijk
-
-
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
85
Strijd Pensioenwet nadert ontknoping, voorstanders zien geen probleem met Grondwet
De waarschuwing dat de nieuwe Pensioenwet op gespannen voet staat met de Grondwet maakt geen indruk bij de voorstanders in de Eerste Kamer. Zij zien hierin vooral een ultieme poging van tegenstanders om de wet op het nippertje tegen te houden. Vanavond is de cruciale stemming en het lijkt er sterk op dat bijna twee derde van de senatoren vóór zal stemmen.