Volledig scherm
Een maquette van de Tweede Kamer. © ANP

Verbouwing Binnenhof: Kamerleden ongerust over hoge kosten

De Tweede Kamer is uiterst verontrust over mogelijk hogere kosten voor de renovatie van het Binnenhof. Regeringspartijen en oppositie vrezen dat de kosten veel hoger uitvallen dan de begrote 500 miljoen euro.

VVD’er Jan Middendorp en andere Kamerleden eisen heel snel duidelijkheid. PVV’er Alexander Kops vreest een ‘groot drama’. De Kamer benadrukt dat eerder is afgesproken dat de verbouwing sober en doelmatig moet zijn. Het gaat immers eigenlijk om ‘groot onderhoud’, aldus SP’er Sandra Beckerman.

Verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops (CDA) meldde onlangs rekening te houden met hogere kosten voor de renovatie. Doordat het goed gaat in de bouwsector, wordt alles duurder. Voor de renovatie, die over anderhalf jaar moet beginnen, is bijna een half miljard euro begroot. Ook is nog onduidelijk hoe hoog de extra kosten zijn voor de gebruikers, die ruim vijf jaar elders moeten werken. 

Peperdure renovatie

Deze week werd bekend dat coördinerend toparchitect Liesbeth van der Pol de laan uit is gestuurd. Zij wilde de Eerste Kamer ingrijpend verbouwen. De ontwerpen voor de renovatie, die in 2020 moet beginnen en ruim een half miljard euro kost, laten nu langer op zich wachten.