Volledig scherm
Jawed S. richtte zich steeds meer op het geloof © anp

Verdachte aanslag Amsterdam CS zette haatfilmpje Wilders online

Enkele uren voor zijn terreurdaad heeft Jawed S. een filmpje op Facebook geplaatst waarin een foto van Geert Wilders wordt getoond met een rood kruis erdoorheen. Dat meldt RTL Nieuws, dat de profielen van Jawed S. op social media achterhaalde. In het bewuste filmpje wordt gezegd dat Wilders de islam en de profeet heeft beledigd en wordt de vlag van Nederland verbrand.

Ook sprak het nieuwsmedium met oud-klasgenoten van de terreurverdachte. Volgens RTL Nieuws veranderden de activiteiten van Jawed S. op Facebook. Hij richtte zich steeds meer op het geloof en deelde iedere dag wel een filmpje waarin de profeet Mohammed centraal stond. Ook veranderde het uiterlijk van de Afghaan, zo liet hij een baard staan.

Mes

Op 29 augustus, twee dagen voor de terreurdaad, plaatste S. een meme (bewerkte foto) op zijn profiel waarin een mes door het hoofd van Wilders wordt gestoken. Een oud-reisgenoot van S., zegt tegen RTL Nieuws dat hij een paar dagen geleden hoorde over diens plannen. Volgens hem had de Afghaan het op Wilders gemunt. ,,Hij ging naar Nederland om die hond te vermoorden.''

S. zou in de omgeving van zijn school wonen, in een klein opvanghuis voor vluchtelingen. De Afghaan probeerde een Duitse verblijfsvergunning te krijgen.