Volledig scherm
Het hoofdkwartier van Unesco in Parijs. © REUTERS

Verenigde Staten en Israël stappen uit UNESCO

De VS trekken zich terug uit Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde vandaag dat het lidmaatschap per 31 december volgend jaar wordt opgezegd. In navolging van dit besluit heeft ook Israël besloten het lidmaatschap op te zeggen.

De Unesco heeft de officiële opzegging reeds binnen, zo meldde de organisatie. De organisatie, onder meer bekend van de Werelderfgoedlijst, liet weten het vertrek van de Amerikanen te betreuren. Unesco-hoofd Irina Bokova sprak over een verlies voor de VN-familie.

De relatie tussen Unesco en de VS is al langer moeizaam. Washington stopte in 2011 met het betalen van de contributie nadat Unesco had besloten de Palestijnen het volwaardige lidmaatschap van de organisatie te geven. De VN-organisatie kwam daardoor in problemen, omdat de VS goed waren voor 22 procent van het budget. De Verenigde Staten blijven lid tot 31 december 2018.

De beslissing komt een week voordat Unesco een nieuwe directeur kiest. Deze gebeurtenis wordt overschaduwd door de problemen en verdeeldheid van de organisatie met betrekking tot het lidmaatschap van de Palestijnen. De keuze voor Palestina wordt beschouwd als bewijs van een langlopende hetze jegens Israël en zijn bondgenoten. Die zijn zwaar in de minderheid ten opzichte van alle Arabische leden binnen de organisatie. 

Betrokken

De VS lieten weten wel betrokken te willen blijven bij de organisatie, maar niet als lid. Washington wil als waarnemer de Amerikaanse 'denkbeelden en perspectieven' onder de aandacht blijven brengen binnen Unesco.

De Verenigde Staten stapten eerder ook al eens uit Unesco. Dat was in de jaren 80. In 2003 werden ze weer lid.

Israël

Israël stapt in navolging van de Verenigde Staten uit de Unesco, de culturele en educatieve organisatie van de Verenigde Naties. Premier Benjamin Netanyahu zei donderdag dat hij de minister van Buitenlandse Zaken gevraagd heeft het lidmaatschap op te zeggen. Hij noemde het Amerikaanse besluit dat te doen ,,dapper en ethisch''.

Washington vindt dat de VN-organisatie aan een grondige hervorming toe is en nog altijd een anti-Israëlisch tintje heeft. De Unesco accepteerde Palestina in 2011 als volwaardig lid.