Volledig scherm
© ANP

'Verhogen eigen risico is onaanvaardbaar'

FormatieplannenHet verhogen van het eigen risico is onaanvaardbaar en moet zo snel mogelijk van tafel. Daarvoor pleit koepelorganisatie Patiëntenfederatie Nederland. ,,Mensen kunnen de zorgkosten vaak nu al niet meer ophoesten."

Quote

Nu het eigen risico verhogen en tevens de zorgverze­ke­ring laten stijgen leidt tot mijden van zorg

Patiëntenfederatie Nederland

Het verplichte eigen risico van 385 euro per jaar in de zorg gaat de komende jaren verder omhoog, zeggen bronnen bij meerdere formatiepartijen tegen het AD. Volgend jaar tikt het eigen risico al de 400 euro aan. Ook de zorgpremie zou met zo'n 6 euro per maand omhoog gaan. Opmerkelijk, aangezien tijdens de verkiezingscampagne juist verlaging van het eigen risico een veelbesproken onderwerp was.

Een 'onzalig plan', meent Patiëntenfederatie Nederland. ,,Nu het eigen risico verhogen en tevens de zorgverzekering laten stijgen leidt tot het mijden van zorg", aldus een woordvoerder. De belangenbehartiger roept de Kamer op het plan bij de begroting direct van tafel te halen. ,,En het liefst nog eerder." De federatie wijst erop dat veel politieke partijen hebben aangegeven dat het eigen risico juist omlaag moet.

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wilde vanmorgen voor aanvang van de formatiegesprekken niet reageren op het nieuws. ,,Zoals u weet praten wij niet buiten de onderhandelingen", aldus CDA-leider Buma. 

Zorgtoeslag

Quote

Het hele voorjaar hebben we gehoord over het verlagen of zelfs afschaffen van het eigen risico. Nu het stof is neerge­daald, gaat alles weer omhoog

ANBO

Het komende kabinet hoopt de klap op te kunnen vangen door de zorgtoeslag - een tegemoetkoming voor lagere inkomens - ook te verhogen met 65 euro op jaarbasis. De zorgtoeslag wordt daarbovenop nogmaals met 65 euro verhoogd; een maatregel van het demissionaire kabinet-Rutte II om de koopkracht van de minima in 2018 op peil te houden. 

Ouderenbond ANBO zegt de situatie met 'argusogen' te bekijken. ,,Meer toeslag om hogere zorgkosten te compenseren klinkt mooi, maar de pijn zit ‘m bij mensen met een middeninkomen, die nét iets te veel verdienen voor zorgtoeslag", zegt bestuurder Liane den Haan. ,,We weten dat zij het de afgelopen jaren zwaarder hebben gekregen, en dit is een nieuwe klap. In deze tijden van economische groei moeten álle mensen hun besteedbaar inkomen zien groeien."

De seniorenclub hekelt de 'onduidelijke koers' van de politiek. ,,Het hele voorjaar hebben we gehoord over het verlagen of zelfs afschaffen van het eigen risico. Dat dat nauwelijks doorgerekend werd én onherroepelijk zou leiden tot hogere premies, daar hoorde je niemand over. En nu is het stof neergedaald, en nu gaat alles weer omhoog", zegt Den Haan, die stelt dat dit heel slecht is voor het vertrouwen in de politiek. 

'Onverantwoord'

Ook seniorenorganisatie KBO-PCOB noemt de stijging van het eigen risico onverantwoord. ,,Het staat haaks op de verkiezingsbeloften die formerende partijen eerder dit jaar deden'', zegt Manon Vanderkaa, directeur van de ouderenorganisatie.

De belangenclub haalt een onderzoek aan waaruit blijkt dat zeker 10 procent van de Nederlanders vorig jaar zorg heeft gemeden of een behandeling heeft uitgesteld vanwege het hoge eigen risico. ,,Van onze leden horen we dat zij medicijnen niet ophalen bij de apotheek of een verwijzing van de huisarts niet opvolgen vanwege de kosten.''