Volledig scherm
© ANP

Verhuizing Kamer lastige puzzel door eisen kleine partijen

De Tweede Kamer maakt zich op voor de grote, interne verhuizing. Opnieuw zijn het vooral de kleine partijen die de nodige noten op de zang hebben. 

Nog een paar weken mag Lodewijk Asscher genieten van een van de mooiste uitzichten van het Tweede Kamergebouw. Vanaf zijn bureau op de eerste verdieping van het voormalige ministerie van Koloniën kijkt hij vanuit het linkerraam uit op het Mauritshuis en het Torentje. En pal tegenover ligt het Plein met zijn volgepakte terrassen aan zijn voeten. ,,Het is schitterend”, mijmert de PvdA-leider.

Hij kan er nog maar even van genieten. In mei verhuist de negenkoppige PvdA-fractie naar boven, naar de derde verdieping. Noodgedwongen, al zegt Asscher dat ‘privileges’ hem niets kunnen schelen.

De sociaaldemocraten moeten plaatsmaken voor GroenLinks, dat met veertien zetels recht heeft op de onderste twee verdiepingen van Koloniën, inclusief de monumentale Regentenkamer. De tussenlaag is toegewezen aan de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie. De ontmanteling van PvdA-bastion Koloniën tekent daarmee de nieuwe verhoudingen.

Volledig scherm
Overzicht voorgestelde verhuizing Binnenhof tijdens renovatie van 5,5 jaar. © anp

Verdeling

Net als bij de indeling van de grote vergaderzaal zijn het vooral de kleine partijen die ervoor hebben gezorgd dat de verdeling van de kantoorruimten een lastige puzzel was. Thierry Baudet van Forum voor Democratie moest en zou zijn vleugel meenemen naar het parlement. Dat is hem gelukt. Hoe het ding binnenkomt is nog even de vraag, maar de locatie staat al wel vast: de begane grond van het statige, voormalige ministerie van Justitie.

Ooit was dit bakstenen gebouw tot de nok toe gevuld met CDA’ers, maar na de afstraffing in 2010 heeft D66 er domicilie gevonden. De democraten breiden dankzij de zetelwinst uit naar boven, ten koste van ambtenaren van de Tweede Kamer. Het CDA krijgt ruimtes die eerder aan ChristenUnie en GroenLinks toebehoorden.

Iets verder in de richting van de vergaderzaal, in het voormalige Hotel Central, kan de PVV diens beveiligde onderkomen uitbreiden. De partij van Geert Wilders pikt de vierkante meters in die VNL en de Vrijzinnige Partij achterlaten, nu die partijen niet de kiesdrempel hebben gehaald.

Airco

De bovenste verdieping moet de PVV wel delen met de fractie van 50Plus, die een stukje naar achteren schuift. ,,Prima”, zegt voorman Henk Krol. ,,Wij zijn ook zo makkelijk.” Maar dat blijkt in de praktijk niet helemaal waar. 50Plus eiste succesvol dat de kantoorruimtes in de zomer airconditioning krijgen. ,,Het kan hier heel drukkend zijn”, stelt Krol. Daarnaast kent dit deel van het Kamercomplex volgens hem het hoogste aantal ziektemeldingen. ,,Wij vermoeden dat er wel eens sprake kan zijn van het beruchte sick building-syndroom.”

Helemaal aan de andere kant, aan de zijde van de Ridderzaal, komt de driemansfractie van Denk te zitten. De heren zetelen straks in gebouw C, onder de SP-fractie, waar in vroeger tijden de Pijnkamer van het Hof van Holland stond. Griffiers van diverse Kamercommissies moeten voor Denk wijken.

Fractieleider Tunahan Kuzu is tevreden over de toegewezen kantoren. Hij is vooral blij dat hij niet terug hoeft naar Koloniën, waar hij voor de breuk met PvdA zat. ,,Dat gebouw was voor ons geen optie. Ik heb er nare gevoelens aan overgehouden. Ik zou liever zien dat het helemaal wordt omgebouwd tot een museum, zodat toekomstige generaties kunnen opsnuiven wat op dit voormalige ministerie ooit heeft plaatsgevonden.”