Verhuurverbod voor slecht geïsoleerde huizen, corporaties twijfelen aan haalbaarheid
updateSlecht geïsoleerde huizen mogen vanaf 2030 niet meer verhuurd worden. Het kabinet wil verhuurders zo dwingen snel te investeren in bijvoorbeeld dubbel glas. Dat scheelt huurders een hoge energierekening.
Dat is onderdeel van een serie plannen van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) om de zogeheten verduurzaming van woningen betaalbaar te houden voor iedereen. De komende decennia moeten huizen massaal van het gas af en op andere manieren worden verwarmd. Dat kost veel geld en lang niet iedereen kan dat betalen.
De plannen zijn nog niet allemaal even ver uitgewerkt. Een van de onderdelen is dat slecht geïsoleerde huizen niet meer mogen worden verhuurd vanaf 2030. Met woningcorporaties zijn al afspraken gemaakt om huizen met energielabel E, F en G de komende jaren te verbeteren of te vervangen. Maar het kabinet wil ook particuliere huurders dwingen iets te doen aan tochtige woningen. In Nederland zijn nu nog zo'n 1,5 miljoen huurwoningen die niet voldoen aan de eisen.
,,We studeren nog op de sancties die we kunnen opleggen als er toch slecht geïsoleerde woningen worden verhuurd’’, zegt De Jonge. ,,Mogelijk volgt dan een boete of krijgen huurders automatisch huurverlaging. Hoe dan ook willen we huurders beschermen tegen een te hoge energierekening. Verhuurders hebben een duwtje in de rug nodig om te investeren in isolatie, omdat de opbrengst in de vorm van minder stookkosten immers voor de huurder is en niet voor hen.’’
Overigens komt er een uitzondering voor monumentale huizen waarbij isolatie niet altijd mogelijk is. Verhuurders kunnen wel een beroep doen op subsidieregelingen die in het leven zijn geroepen voor huiseigenaren om woningen beter te isoleren.
Warmtepomp
Onlangs werd al bekend dat het kabinet wil dat huiseigenaren vanaf 2026 verplicht worden ten minste een hybride warmtepomp te laten installeren wanneer zij hun cv-installatie vervangen. Zo wil het kabinet afdwingen dat mensen sneller overstappen op een verwarming die minder of geen aardgas gebruikt. In 2050 moeten vrijwel alle huizen van het aardgas zijn afgesloten.
Om van het gas af te gaan is vaak meer nodig dan alleen de cv vervangen. Zo moeten huizen vaak ook beter worden geïsoleerd en moeten er als het even kan zonnepanelen worden geïnstalleerd om te voorkomen dat mensen een torenhoge stroomrekening krijgen. Dat kost veel geld. Om ervoor te zorgen dat iedereen dat kan betalen, wil het kabinet het makkelijker maken om een lening af te sluiten. Zo kunnen mensen met lagere inkomens vanaf 1 oktober aanstaande geld lenen bij het Warmtefonds van de overheid tegen 0 procent rente.
Daarnaast worden subsidieregels versoepeld. De subsidiebedragen voor isolatie en (hybride) warmtepompen zijn per 1 januari 2022 verhoogd van 20 naar 30 procent bij het nemen van twee of meer maatregelen, zoals bijvoorbeeld isolatie van dak en spouwmuren. De Jonge wil dat iemand straks ook voor één isolatiemaatregel al subsidie kan krijgen: ,,Alleen krijgt iemand dan maar 15 procent van de kosten vergoed. Zo hopen we mensen wel te blijven prikkelen zoveel mogelijk te doen.’’
Warmtefonds
Nu al is er via het Warmtefonds voor zo'n 700 miljoen euro aan leningen verstrekt aan huiseigenaren. ,,En dat bedrag zal flink oplopen. Het kabinet is vooralsnog niet van plan een plafond aan te leggen in hoeveel geld er wordt uitgeleend. Dat is nodig om de drempel om te investeren zo laag mogelijk te maken. Lenen via het Warmtefonds is vaak tegen lagere rentes dan bij de bank en met een langere terugbetaaltijd.’’
Twee weken geleden kwam De Jonge ook al met een stel plannen om iets te doen aan de torenhoge woonlasten van mensen. Zo mogen verhuurders in de toekomst voor een woning niet meer vragen wat ze willen, als het aan de minister ligt. Net als bij sociale huurwoningen worden er normen gesteld aan hoe hoog de huurprijs mag zijn bij woningen op de zogeheten vrije markt.
Corporaties twijfelen aan haalbaarheid
Woningcorporaties vragen zich af of de nieuwe verduurzamingsplannen voor huurwoningen wel haalbaar zijn. Corporatiekoepel Aedes zegt de ambities van minister De Jonge te steunen, maar plaatst nog wel vraagtekens bij de haalbaarheid.
,,Woningcorporaties zijn al jaren bezig met het verduurzamen van huurwoningen, we hebben daarin grote stappen gemaakt”, zegt Aedes-voorzitter Martin van Rijn. ,,Maar woningcorporaties hebben niet alleen verduurzamingsopgaven, maar ook afspraken over nieuwbouw, betaalbaarheid en leefbaarheid. De stapeling van die opgaven moet optellen tot een logisch geheel.”
Om alle huurwoningen sneller te verduurzamen zoals De Jonge wil, is volgens Van Rijn medewerking nodig van alle partijen, ‘van gemeente tot installateur’. ,,En er moet voldoende capaciteit voorhanden zijn. Zo kun je niet versnellen als er niet genoeg hybride warmtepompen zijn, maar ook niet bij gebrek aan installateurs.”
Vanuit het bedrijfsleven wordt over het algemeen positief op de plannen voor verduurzaming van woningen, winkels en andere gebouwen gereageerd. Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat de plannen er goed uitzien. ,,Wel hadden bijvoorbeeld de allerkleinste ondernemers beter mee kunnen worden genomen in de aanpak voor huishoudens en in het nationaal isolatieprogramma.” De ondernemersorganisaties wijzen er daarnaast op dat veel van de voorgestelde stappen nog niet financieel zijn uitgewerkt.
De hybride warmtepompen zijn momenteel niet aan te slepen:
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Minister en Tweede Kamer willen meer aandacht voor Holocaust op school
Scholen moeten meer aandacht geven aan de Holocaust. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat na onderzoek waaruit blijkt dat bijna een kwart van de Nederlandse jongeren twijfelt aan de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Minister Wiersma (Onderwijs) wil ‘steviger inzet'. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
bijziendheid39
Tweede Kamer: Minder ogen op iPads en smartphones om ‘onzichtbare pandemie’ te stoppen
Kinderen en jongvolwassenen moeten meer naar buiten en het aantal schermuren tot een minimum beperken om ernstige bijziendheid te voorkomen. Daarin moeten scholen en gemeentes meer verantwoordelijkheid nemen, vindt de Tweede Kamer. SP, GroenLinks en Partij van de Arbeid willen onderzoeken of een nieuwe wet mogelijk is. Andere partijen vinden dat er spoedig meer buitenspeellocaties moeten komen. -
44
Kabinet vindt excuses voor Watersnoodramp niet nodig
Het kabinet vindt het niet nodig om excuses te maken aan de slachtoffers van de Watersnoodramp. Destijds werd er al decennia gewaarschuwd dat de Nederlandse dijken onvoldoende waren. ,,Zelfs als men had gedacht: hier moeten we mee aan de slag, dan ontbraken simpelweg de mensen, middelen en het geld.”
-
Van der Burg wil crisisnoodopvang langer openhouden
De crisisnoodopvang voor asielzoekers moet langer dan tot 1 april openblijven. Dat heeft staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) aan de burgemeesters van het Veiligheidsberaad gevraagd. Veel burgemeesters gingen daarmee akkoord, zei hij. Volgens voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad kunnen hierdoor ‘een paar duizend plaatsen’ langer openblijven. -
-
-
PREMIUMInterview
De Jonge wil hoge huren aan banden leggen: ‘Wonen is een grondrecht, geen voorrecht’
‘Een betaalbaar huis’ staat bovenaan het wensenlijstje van kiezers deze gemeenteraadsverkiezingen. Minister Hugo de Jonge moet dat regelen, maar een snelle oplossing is er niet. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant.
67 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRobbert Scholten
van Zon
S.P Dings
Frits de Groot
Christa Tache