Volledig scherm
De deelnemers aan het eerder gehouden RTL Verkiezingsdebat in de Rode Hoed © ANP

Verkiezingscampagne opgeschort na gebeurtenissen Utrecht; geen debat

Vrijwel politieke partijen hebben na gezamenlijk overleg besloten hun campagne voor de verkiezingen aanstaande woensdag op te schorten. Alleen de campagnebijeenkomst van Forum voor Democratie gaat door. 

Een groot verkiezingsdebat vanavond in de aula van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, uitgezonden door EenVandaag, zal ook niet doorgaan.

 ,,Dit besluit wordt door alle partijen ondersteund", zegt campagneleider Sophie Hermans van de VVD, de grootste partij. ,,De campagne is tot nader order opgeschort. Dat betekent dat ook het Een Vandaag-debat niet doorgaat. We gaan daar niet om 18.00 uur vanavond staan na al deze gebeurtenissen."

Forum voor Democratie heeft besloten de bijeenkomst vanavond in het Kurhaus in Den Haag wél door te laten gaan. Partijleider Thierry Baudet laat weten ‘geschokt’ te zijn door het incident. ,,Juist nu is het essentieel om samen te komen en met elkaar te spreken over de toekomst van ons land.’’

Reacties

,,Verontrustende berichten uit Utrecht. Onze gedachten zijn bij slachtoffers, familie en hulpdiensten", twittert D66-leider Rob Jetten. ,,In overleg met de andere politieke partijen schorten we de campagne-activiteiten tot nader order op", vult PvdA-leider Asscher aan.

,,Afschuwelijk nieuws uit Utrecht’’, aldus Lilian Marijnissen (SP). ,,We maken ons grote zorgen over de situatie. En zijn in gedachten bij betrokkenen, slachtoffers en hulpverleners.’’

Afgelopen vrijdag, na de aanslagen in Nieuw-Zeeland, schortte de partij Denk al de campagne op voor de stembusgang aanstaande woensdag.

  1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
    PREMIUM

    De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

    Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’