Verpleegkundigen boos over ‘gênante vertoning’ in Kamer, Jetten (D66) heeft spijt
videoGênant en schrijnend. Zo noemt een woordvoerder van V&VN, de vereniging van verzorgenden en verpleegkundigen, de wijze waarop gisteravond in de Tweede Kamer is omgesprongen met een motie voor meer salaris in de zorg. D66-fractievoorzitter Rob Jetten trekt inmiddels het boetekleed aan. Hij noemt de actie van de coalitie ‘een lelijke stap’.
Het ingelaste debat over het coronavirus eindigde gisteravond met een felle botsing tussen oppositie en coalitie. PVV-voorman Geert Wilders wilde hoofdelijk stemmen over een voorstel voor salarisverhoging voor zorgwerknemers, maar daarvoor waren niet meer genoeg Kamerleden aanwezig.
Volgens Wilders en andere oppositieleiders verlieten Kamerleden van de coalitie in allerijl de zaal om de stemming te dwarsbomen. Voor een hoofdelijke stemming in de Tweede Kamer moeten minimaal 76 leden aanwezig zijn: de helft, plus één. Dat zogenoemde quorum was er echter niet, nadat Wilders om de stemming had gevraagd. De PVV-voorman sprak van ‘parlementaire sabotage’. ,,Ongehoord”, vindt PvdA-voorman Lodewijk Asscher. ,,Ondemocratisch en oncollegiaal”, zei GroenLinks-leider Jesse Klaver.
Verkeerd signaal
In het zorgveld is teleurgesteld gereageerd. V&VN, de vereniging van verzorgenden en verpleegkundigen, vreest dat er zo meer mensen uit de zorg vertrekken. ,,Terwijl er juist extra krachten nodig zijn’’, zegt een woordvoerder. ,,Ze missen waardering, zeggenschap en loopbaanperspectief. Zelfs de beloofde bonus is er nog niet. In Duitsland kregen ze drie maanden geleden al hun bonus. Maar hier is dat blijkbaar weer heel complex.”
Na alle mooie woorden en het applaus aan het adres van de zorg blijven de daden uit, klaagt hij. Hij herhaalt eerdere woorden van V&VN-bestuurder Conny van Velden. ,,We dachten even dat corona alles veranderd had. Dat iedereen doorhad welk belangrijk werk verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten doen. Maar we zijn helaas alweer terug in het oude normaal. Daarmee geeft de samenleving een verkeerd signaal af.”
Jetten
D66-leider Rob Jetten heeft inmiddels spijt betuigd over de actie. Via Facebook laat hij weten dat de ‘transparantie van onze kant ontbrak’. ,,En dat nemen we onszelf kwalijk.’’ Als verklaring voor het weglopen noemt hij een eerder gemaakte afspraak vanwege het coronavirus. Volgens die afspraak wordt een hoofdelijke stemming door een Kamerlid ruim op tijd aangevraagd. Om voldoende afstand te houden en zoveel mogelijk thuis te werken, waren gisteravond niet alle Kamerleden in Den Haag aanwezig. De coalitiepartijen vreesden dat zij de zorgmotie van Wilders niet konden wegstemmen, waarop zij de zaal verlieten en er dus helemaal niet gestemd kon worden.
,,We hebben deze afspraak niet voor niets met elkaar gemaakt’’, zegt Jetten. ,,Dit hebben we gedaan vanwege de veiligheid en gezondheid van Kamerpersoneel en Tweede Kamerleden.’’ Dat de coalitiepartijen vertrokken, noemt hij nu ‘een lelijke stap’. ,,De kritiek hierop kunnen wij als fractie goed begrijpen en trekken we ons aan. De vraag is nu wel: gelden de gemaakte corona-afspraken nog, nu deze gisteravond politiek anders zijn gebruikt? Want de Kamervoorzitter heeft er tijdens de stemmingen niet naar verwezen of op gestuurd. Ik vraag me af: waarom niet?’’
Heldendaden
Het voorval steekt ook Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care. Hij schoof gisteravond aan bij talkshow Op1 en liet zijn teleurstelling blijken. ,,Je verwacht van die verpleegkundigen dat ze straks weer moeten leveren en iedere keer gebeurt dit. Vorige keer is er drie keer gestemd over salarisverhoging. Het kan zijn dat er geen geld is, maar zeg dat dan. Verwacht van ons geen geweldige dingen en heldendaden als we hier niet eens over kunnen praten.”
Hij raakt er geëmotioneerd door. ,,Ik kan er echt kwaad om worden. Er was gezegd: jongens, wat we meegemaakt hebben, dat moeten we nooit meer doen. We moeten structureel werken aan betere plannen. Daar hebben we nu tijd voor. Maar als er dan gesprekken zijn, geeft niemand thuis. Dan voelen we ons niet gehoord. Terwijl we er wel weer moeten zijn als de patiënten voor de deur staan. Natuurlijk gaan we hen als dokter of verpleegkundige behandelen, maar het voelt niet goed.”
‘Lomp overkomen’
Een betrokkene vanuit de coalitiepartijen kan het zich voorstellen dat de actie van gisteravond ‘heel lomp’ overkomt. Maar zij noemt het ook jammer dat de oppositieleiders via online media ‘gaan gillen als ze hun zin niet krijgen’. ,,Aan het begin van deze crisis is afgesproken dat, vanwege de veiligheid van Kamerleden en een optimaal democratisch proces, nooit op dezelfde dag hoofdelijk gestemd wordt over belangrijke moties. Wilders wilde die afspraak gisteravond schenden en daar zijn wij niet in meegegaan. We zijn wel degelijk bereid om op het juiste moment over deze en een vergelijkbare andere motie te stemmen.”
Volgens een ander vooraanstaand Kamerlid van de coalitie, die vanwege de verhitte discussie wenst anoniem te blijven, probeerden de oppositiepartijen er gisteravond ‘een vertoning’ van te maken. ,,Er was al veel vaker over deze motie gestemd en die heeft het eerder niet gehaald. Dan probeert Wilders - ook niet voor het eerst - er tijdens een ingelast debat in het reces na urenlang vergaderen nog even dezelfde motie doorheen te drukken. Via een hoofdelijke stemming! Dat ging ons echt te ver. Daarnaast vinden we dat de Tweede Kamer helemaal niet gaat over structureel meer loon voor zorgmedewerkers, dat is een vraagstuk dat op de cao-tafels moet worden opgelost.”
Over de motie van Wilders zal op een later moment worden gestemd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
met video
Prinsjesdag ‘verhuist’ naar Koninklijke Schouwburg: meer plek voor gasten en feestelijke sfeer
Prinsjesdag vindt dit jaar plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Vanwege de verbouwing van het Binnenhof moet worden uitgeweken: de schouwburg moet plaats bieden aan evenveel ‘ceremonieel’ én ruim 800 gasten. -
PREMIUM
Zorgpersoneel uitgeput door coronacrisis: 'Ze behandelen je echt als dienstmeid'
Het overgrote deel van het zorgpersoneel vindt dat zij tijdens de coronacrisis te zwaar belast zijn. De helft voelt zich daardoor emotioneel en fysiek uitgeput. De applausactie is bij een deel van het personeel in het verkeerde keelgat geschoten. -
Motie over salarisverhoging zorgpersoneel sneuvelt, indiener Asscher te laat
In de Tweede Kamer is de motie gesneuveld waarin SP en PvdA pleiten voor meer waardering voor zorgpersoneel, inclusief extra loon. De stemming eindigde in 71-73. PvdA-leider Lodewijk Asscher liet zijn stem verloren gaan door een inschattingsfout.
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
met video
Kabinet hield zich voor derde keer op rij niet aan financiële spelregels, vraagtekens bij 15,5 miljard euro
Voor het derde jaar op rij heeft het kabinet zijn eigen financiële spelregels overtreden. Zo legde het Rijk zich vast op 15,5 miljard euro aan (toekomstige) betalingen, terwijl niet duidelijk is of dat geld wel correct zou worden besteed. Bij nog eens 3,3 miljard aan besteed geld, leven ook nog vragen. -
Kabinet zit zonder coronawet na blokkade Eerste Kamer: ‘Dan maar weer noodverordening’
De meerderheid van de Eerste Kamer keert zich -als verwacht- tegen de zoveelste verlenging van de tijdelijke coronawet. Partijen vinden het onverantwoord om een wet in leven te houden die zulke ingrijpende restricties bevat.