Volledig scherm
© ad

Vervolg ‘marathondebat’ wordt stuk korter

De voortzetting van het debat over de afschaffing van de wet-Hillen gaat minder lang duren dan de acht uur die de Kamerleden er afgelopen nacht over praatten. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft de spreektijden van de tweede termijn, die vanavond wordt gehouden, vastgesteld op maximaal 10 minuten.

Over dat voorstel van coalitiepartij D66 werden vooral de PVV en 50Plus, die voor hun eerste termijn gisteren respectievelijk 1.200 en 900 minuten spreektijd aanvroegen, boos. Zij willen juist ruim de tijd om de wet te bespreken die in dertig stappen een einde maakt aan een voordeel voor huizenbezitters die hun woning hebben afbetaald. Die moet nog deze week door de Tweede Kamer worden aangenomen, zodat de Eerste Kamer er nog voor het einde van het jaar over kunnen beslissen.

Gisteren wisten de Kamerleden Martin van Rooijen (50Plus) en Edgar Mulder (PVV) hun spreektijd bij lange na niet vol te maken. Van Rooijen sprak 4,5 uur terwijl hij door zijn fractiegenoten werd voorzien van energietabletten en snoepjes voor zijn stem. Mulder kwam tot 2 uur praten voordat de andere partijen besloten het debat uiterlijk 5 uur ’s nachts af te ronden.

Protest

Over het voorstel van D66-Kamerlid Steven van Weyenberg werd na protest van de PVV hoofdelijk gestemd. Een grote Kamermeerderheid van 95 Kamerleden vond het een goed idee om de spreektijd te maximeren, tegen 34 die langer wilden spreken. Een aantal PVV-Kamerleden was niet bij de hoofdelijke stemming aanwezig.

Vanavond begint staatssecretaris Menno Snel (D66, Financiën) met de beantwoording van de vragen die hem gisteren zijn gesteld. Daarna mogen de Kamerleden in hun tweede termijn vervolgvragen stellen. Het debat begint naar verwachting om 20:15 uur.