Vicepremier Asscher: Rapport over Mali zwaar genoeg voor aftreden Hennis

VideoMinister Jeanine Hennis van Defensie zegt na het debat met de Tweede Kamer over het fatale mortierongeluk in Mali te beslissen over aanblijven of opstappen. ,,Aanblijven is geen doel op zich. Mijn positie is eerlijk gezegd het minst interessant. Er zijn twee militairen omgekomen en een ander is gewond geraakt. Na het debat bepaal ik wat dat betekent voor mijn positie.”

Gisteren zei Hennis nog dat ze niet wilde aftreden, maar ‘optreden’. Vicepremier Lodewijk Asscher noemde vanmiddag na afloop van de ministerraad de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) ‘zwaar genoeg voor aftreden, maar het is aan haar’. Ook een aantal oppositiepartijen in de Tweede Kamer vinden dat Hennis consequenties moet trekken uit het vernietigende onderzoek.

Politieke spelletjes

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is verbaasd over de uitspraak van Asscher. Hij noemt het ,,de nette manier'' om eerst het debat af te wachten en alle feiten op tafel te krijgen, om daarna pas een beslissing te nemen. Hij vindt het daarom ,,apart'' dat Asscher de uitspraak heeft gedaan in zijn rol van vicepremier.,,Het gaat hier om overleden militairen en niet om politieke spelletjes'', aldus Zijlstra.

Premier Mark Rutte wil nog niet ingaan op de opmerking van Asscher. Hij is vandaag op een top van EU-leiders in Estland en vindt dat hij voor een reactie in Den Haag moet zijn om er daar met mensen over te praten. Hij wil nu niet reageren ,,op basis van een internetbericht''. Gisteren had hij gezegd nog altijd vertrouwen te hebben in zijn partijgenoot Hennis.

Niet veilig

Hennis erkent dat het in Mali niet veilig was, toen twee militairen vorig jaar zomer om het leven kwamen door ondeugdelijke mortiergranaten. Overal ter wereld waar Nederlandse militairen op missie zijn, wordt al het materieel zoals munitie gecheckt en gekeken of de medische opvang op orde is. Totdat dat gebeurd is – enkele uren of dagen, aldus Hennis – gaat er niemand de poort uit.

,,Hoe kan ik zeggen dat het in Mali veilig was als er mensen om zijn gekomen? Het wás niet veilig”, zei Hennis na afloop van de ministerraad. Gisteren, toen de OVV met snoeiharde conclusies over het mortierincident in Mali kwam, was zij niet zo uitgesproken. Bij dat ongeval kwamen Kevin Roggeveld (24) en Henry Hoving (29) om het leven.

Persoonlijke reactie

De nabestaanden van de omgekomen korporaal Roggeveld zeggen nooit iets van Hennis te hebben gehoord. Zij hadden een persoonlijke reactie gewild. Volgens de minister staat defensie in voortdurend contact met de nabestaanden, doorgaans in de persoon van de commandant der strijdkrachten. ,,Dat contact gaat mij zeer aan het hart. Hun pijn en verdriet is met geen pen te beschrijven. De wensen van de nabestaanden zijn voor mij leidend.”

Volgens Hennis is er na het OVV-rapport veel onrust ontstaan, ook bij het thuisfront van alle uitgezonden militairen. Ze heeft vanochtend vroeg besloten in alle missiegebieden extra controles uit te voeren. ,,Ik ga zeker stellen dat het echt op orde is.”

Jeanine Hennis
Volledig scherm
Jeanine Hennis © ANP