Vier miljard uit Groeifonds naar groene waterstof, onderwijs en doortrekken Noord/Zuidlijn
VIDEOTien projecten krijgen in totaal 4,1 miljard euro uit het Nationaal Groeifonds. Het geld gaat onder meer naar groene waterstof, innovatief en toekomstbestendig onderwijs en het doortrekken van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn. Bijna 650 miljoen euro komt meteen beschikbaar, voor circa 3,5 miljard euro moet nog een extra onderbouwing worden gegeven.
Dat heeft het kabinet zojuist bekendgemaakt. De regio Amsterdam pakt de hoofdprijs: voor het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol wordt maximaal 1,5 miljard euro gereserveerd, wat neerkomt op 50 procent van de geschatte kosten.
Daarnaast is er maximaal 1 miljard euro voor het versterken van het openbaar vervoer in de regio's Den Haag, Rotterdam en Zoetermeer. Specifiek gaat het om verdubbelen van de sporen op de ‘Oude Lijn’ tussen Schiedam en Delft. Voor een innovatieprogramma voor de automotive-industrie in de Brainport Eindhoven is 30 miljoen euro gereserveerd. Voor de andere Eindhovense wens - een vrijliggende busbaan voor emissieloos zelfrijdend personenvervoer - is (nog) geen geld toegekend.
Onderzoek en kennisontwikkeling
Behalve in infrastructuur trekt het Nationaal Groeifonds ook geld uit voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie. Het gaat om investeringen in kunstmatige intelligentie (276 miljoen), toepassingen voor groene waterstof (338 miljoen), versterking van de Nederlandse quantumsector (615 miljoen), datagebruik in de gezondheidszorg (69 miljoen) en pilotfabrieken waarin behandelingen worden ontwikkeld die gebruikmaken van het zelfherstellend vermogen van het lichaam (56 miljoen). Ook hierbij gaat het om maximumbijdragen en geldt dat een groot deel van het geld pas vrijkomt als er een nadere onderbouwing wordt gegeven.
Daarnaast krijgen twee projecten geld die investeren in kennisontwikkeling. Allereerst gaat het om versterking van infrastructuur, onder meer door het personaliseren van een digitaal scholingsoverzicht en een proef met ontwikkeladviezen voor praktisch opgeleide mensen (90 miljoen). Daarnaast gaat het om een investering van maximaal 143 miljoen euro in digitale leer- en hulpmiddelen en ICT om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen, bijvoorbeeld in een Nationaal Onderwijslab.
Druiven zuur voor Utrecht
In totaal kreeg de beoordelingscommissie onder leiding van Jeroen Dijsselbloem vijftien aanvragen binnen voor in totaal 25 miljard euro aan investeringen. In die inzendingen is flink geshopt, aldus Dijsselbloem: ,,Je kunt de euro immers maar één keer uitgeven.” Zo had Amsterdam ook gevraagd om het sluiten van de metroring, maar daarvoor wordt nu geen geld gereserveerd. Ook uitbreiding van het spoor Leiden-Dordrecht valt vooralsnog buiten de boot.
Voor de metropoolregio Utrecht zijn de druiven zuur: die had gehoopt op een bijdrage voor een schaalsprong in het OV en voor verdere verstedelijking van het gebied, maar die wens wordt niet gehonoreerd. Ook de aanleg van buisleidingen van de haven van Rotterdam naar het Chemiecomplex Chemelot is afgevallen, evenals een aanvraag voor vitale, robuuste, veilige en bevaarbare rivieren.
Het kabinet heeft in totaal 20 miljard euro gereserveerd tot 2026. Het is de bedoeling dat dit geld de komende jaren stapsgewijs wordt uitgekeerd. Ook nieuwe aanvragen maken daarbij kans.
Bekijk onze belangrijkste politieke nieuwsvideo's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
En weer worden er miljoenen uitgetrokken voor ventilatie op scholen: ‘Jammer dat we het er nog steeds over hebben’
Met het najaar in zicht trekt het kabinet opnieuw de knip om de ventilatie op scholen te verbeteren. Maar ook met nog eens 140 miljoen euro zijn niet alle klaslokalen aan genoeg frisse lucht te helpen. -
Kabinet wil dat kinderen bij seksuele voorlichting leren grenzen aan te geven
Het kabinet wil dat lessen seksuele voorlichting worden aangepast zodat kinderen al vroeg leren hun eigen grenzen te herkennen en te bewaken. Om seksueel grensoverschrijdend gedrag aan te pakken, overweegt het ook om elk bedrijf te dwingen om een vertrouwenspersoon aan te stellen. -
Coalitie is verdeeld over toekomstige belasting vermogen, kabinet wil vaart maken
Binnen de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is verdeeldheid ontstaan over hoe er in de toekomst belasting wordt geheven op vermogen. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB.
-
PREMIUMmet video
‘Blusdeken’ Johan Remkes moet nu de boze boer zien te kalmeren
Noem hem de blusdeken van het kabinet, want oud-minister Johan Remkes (VVD) heeft er weer een klus bij: ditmaal mag hij de verhitte stikstofdiscussie zien te bekoelen. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
PREMIUM16
Ministers schrokken net op tijd wakker om Facebook voet dwars te zetten
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: hoe slimme bedrijven gebruik maken van een overheid die niet met zichzelf communiceert.