Volledig scherm
Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie © ANP

Visser: Te laat ingezien dat speciale kleding nodig is voor missie in Noorwegen

Dat militairen hun eigen kleding moeten aanschaffen voor een NAVO-oefening in Noorwegen is een eenmalige noodgreep omdat Defensie te laat heeft ingeschat dat speciale 'koudweerkleding' nodig is. Dat zei staatssecretaris Barbara Visser (VVD) vandaag in de Kamer.

Quote

Verdient het de schoon­heids­prijs? Nee. Moet dat beter de volgende keer? Ja

Staatssecretaris Visser

Militairen die volgende maand mee moeten doen aan een NAVO-oefening in Noorwegen, moeten voor hun eigen winterkleding zorgen. Hoewel dat eigenlijk de taak is van Defensie, slaagde die er niet in de spullen op tijd te regelen.

Volgens de bewindsvrouw is er sprake van een 'uitzonderingssituatie'. ,,Militairen moeten kleding krijgen die ze verdienen, dit wens ik nooit meer mee te maken", zei ze in reactie op vragen van VVD-Kamerlid André Bosman. 

Te laat bedacht

Bij de planning van de missie in Noorwegen, die twee jaar geleden is gestart, is er niet vanuit gegaan dat de militairen zulke speciale kleding nodig hebben. ,,Dat besef is er nu wel, maar de aankoop van extra kleding kon niet meer meegenomen worden in de lopende aanbesteding voor de missie", aldus de staatssecretaris. ,,Daarom is gekozen voor deze noodgreep, zodat de militairen wel goed uitgerust kunnen worden. Verdient het de schoonheidsprijs? Nee. Moet dat beter de volgende keer? Ja." 

Quote

Militairen moeten kleding krijgen die ze verdienen, dit wens ik nooit meer mee te maken

Staatssecretaris Visser

Visser benadrukt dat de militairen de kleding niet voor hoeven te schieten. Ze krijgen ieder 1000 euro bovenop hun salaris om de kleding aan te schaffen. ,,Het heeft niet mijn voorkeur, daarom loopt er ook een bredere aanbestedingsprocedure naar koudweerkleding, zodat we in de toekomst wel voorbereid zijn."

Defensie blijft verantwoordelijk, maar volgens Visser gaat het om onderkleding, niet om de specialistische gevechtskleding. Daar draagt Defensie wel zorg voor. 

Geschokt

Quote

De organisa­tie bij Defensie rommelt en Jan Soldaat staat in z'n hemd

Chris Stoffer, SGP

In de Kamer werd geschokt gereageerd op het nieuws. D66-Kamerlid Salima Belhaj begrijpt er niets van. ,,Een jaar geleden was al bekend dat deze missie aan de orde was. Er ligt 1,2 miljard op de plank en dan geen jassen regelen?" Ze vindt dat Visser direct actie moet ondernemen. ,,Verbazingwekkend", oordeelt Sadet Karabulut (SP).

Ook bij de SGP wordt met verbazing gereageerd. ,,Te gek voor woorden", oordeelt Chris Stoffer. ,,De organisatie bij Defensie rommelt en Jan Soldaat staat in z'n hemd." 

Isabelle Diks van GroenLinks spreekt van een 'absurde situatie'. Zij wil een debat met Visser.