Volledig scherm
Een vliegtuig van Transavia stijgt op vanaf vliegveld Rotterdam The Hague Airport. © ANP

Vliegtaks wordt 7 euro, ongeacht reisbestemming

De nieuwe Nederlandse vliegtaks wordt ongeveer 7 euro per ticket. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door  RTL Nieuws. Er komt ook een heffing voor vervuilende en herriemakende vliegtoestellen. 

In tegenstelling tot eerdere plannen, komen er geen verschillende tarieven voor vluchten. De belasting wordt een bedrag, ongeacht de afstand van de reis. In de varianten die het kabinet eerder onderzocht komt er 3,80 euro per passagier op de prijs voor vluchten binnen Europa en 22 euro bij intercontinentale vluchten. Dat bleek in de praktijk te ingewikkeld om door te voeren, daarom wordt nu gekozen voor één tarief. 

Een vliegtaks heeft eigenlijk pas nut als andere Europese landen dat ook gaan doen, maar daar is nog lang geen zicht op. Nederland kiest er daarom voor maar alvast te beginnen. ,,Onze voorkeur gaat uit naar een Europese belasting, dán heffing per vliegtuig, dan belasting per passagier’’, liet een woordvoerder van staatssecretaris Snel (Financiën) eerder al weten

Het kabinet mikt op een invoering in 2021. Niet alleen om het milieu te helpen of geluidshinder te temperen, maar ook omdat anders een gat in de begroting ontstaat. De 200 miljoen euro die de taks jaarlijks oplevert, gaat meteen de schatkist in. 

Hoewel de vliegtaks is bedoeld voor het milieu, verwacht het kabinet niet dat de invoering tot veel minder vraag naar vliegreizen zal leiden. Tickets worden de komende tijd toch wel duurder, mede door de schaarse capaciteit op Schiphol. Met de extra winst die luchtvaartmaatschappijen daardoor maken, kunnen zij de belasting in belangrijke mate voor eigen rekening nemen.