Vliegtuig voor koning en kabinet gaat 89 miljoen euro kosten

VideoNederland heeft een nieuw regeringsvliegtuig aangeschaft. De koning en het kabinet gaan vanaf 2019 vliegen in een gloednieuwe Boeing 737 zakenjet, die de registratie PH-GOV (GOV staat voor regering) zal gaan dragen.

Volledig scherm
De capaciteit van het nieuwe toestel is hetzelfde als het oude regeringsvliegtuig, de KBX, namelijk 24 passagiers. © Ministerie

De kosten voor de deal bedragen 89 miljoen euro, inclusief belastingen. Daarin zitten onbekende inkomsten verwerkt uit de aanstaande verkoop van het oude regeringstoestel: een Fokker 70, die in politieke kringen bekend staat als de ‘KBX’ (koningin Beatrix).

Naar verluidt is de prijs voor de nieuwe kist na ‘zeer intensieve onderhandelingen’ tot stand gekomen. Eerder ging het kabinet uit van 50 tot 90 miljoen euro. Boeing heeft het Nederlandse Fokker Technologies te Papendrecht ingeschakeld als onderaannemer voor het interieur van het vliegtuig.

Volledig scherm
© ANP

Sober

Quote

Uit kostenefficiëntie is gekozen voor een standaard interieur

Melanie Schultz, minister
Volledig scherm
Boeing BBJ © Ministerie

Die binnenkant zal sober worden, belooft minister Melanie Schultz namens het kabinet. ,,Uit kostenefficiëntie is gekozen voor een standaard interieur. Dit interieur is functioneel om te kunnen werken en te rusten. De CO2-uitstoot is circa 20 procent lager dan bij de KBX.”

Het nieuwe regeringstoestel krijgt overigens dezelfde passagierscapaciteit als het huidige regeringstoestel, 24 personen. Daarnaast zal het toestel de overzeese Koninkrijksdelen zonder tussenstop kunnen bereiken. De oude kist lukte dat niet.

Het voorlopig koopcontract voor de levering van het nieuwe regeringsvliegtuig is al getekend. Het moment van oplevering van de kist is begin 2019. Aangezien de KBX al op 1 juni 2017 uit dienst gaat, wordt voor een tijdje een ander toestel geregeld via een aanbesteding.

Om het publiek de gelegenheid te bieden afscheid te nemen van de oude KBX, zal het vliegtuig op zaterdag 3 juni op vliegveld Woensdrecht ter bezichtiging staan.

Volledig scherm
De KBX, het oude Nederlandse regeringsvliegtuig, wordt zeer binnenkort verkocht. © ANP