Volledig scherm
Pia Dijkstra en Gert-Jan Segers © ANP (Fotomontage AD)

'Voltooid leven'-discussie laait opnieuw op in coalitie

Euthanasie bij voltooid leven blijft ook na de formatie een heet hangijzer binnen Rutte III. D66-Kamerlid Pia Dijkstra wil zo snel mogelijk een initiatiefwet indienen om de euthanasiewet uit te breiden, maar de ChristenUnie is fel tegenstander. 

In het regeerakkoord staat dat het kabinet een onderzoekt instelt naar de groep mensen die vindt dat hun leven voltooid is. D66-Kamerlid Dijkstra roept het kabinet nu op tempo te maken, zodat ze haar initiatiefwet - die euthanasie bij een voltooid leven mogelijk moet maken - in kan dienen. In NRC zegt Dijkstra te hopen binnen anderhalf jaar het resultaat te zien van het onderzoek. Volgens haar mag het onderzoek 'niet te lang duren' .

Maar CU-voorman Segers voelt daar helemaal niks voor en noemde het vanmorgen in Goedemorgen Nederland 'onverstandig' om haast te maken met het wetsvoorstel. ,,Voor het onderzoek moeten we de tijd nemen", aldus de bewindsman. Er bestaat volgens hem ook veel weerstand tegen het plan van artsen, psychiaters en psychologen. ,,Haast is het laatste wat we hier moeten betrachten."

Onderzoek

Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie staan lijnrecht tegenover elkaar bij deze kwestie. In de kabinetsformatie was het een van de lastigste onderwerpen. Hoewel de partijen uiteindelijk hebben besloten in eerste instantie geen stappen te zetten op het terrein van het voltooid leven, werd werd ingestemd te onderzoeken of mensen die levensmoe zijn binnen de huidige euthanasiewet beter kunnen worden geholpen. Ook wordt eerst nader onderzoek gedaan of de mensen die niet meer verder willen, kunnen worden geholpen om hun leven weer zin te geven. Pas daarna wil het kabinet opnieuw naar de kwestie kijken en kan Dijkstra haar initiatiefwetsvoorstel indienen.