Lili en Howick voorafgaand aan de zitting van de Raad van State over hun asielprocedure.
Volledig scherm
PREMIUM
Lili en Howick voorafgaand aan de zitting van de Raad van State over hun asielprocedure. © ANP

Voormalig asielminister Leers: 'niet kijken naar hoe zielig een kwestie is'

Alleen staatssecretaris Mark Harbers kan nog beslissen dat de asielkinderen Howick en Lili toch in ons land mogen blijven. Maar moet hij ze toelaten? Voormalig asielminister Gerd Leers: ,,Als we alleen maar kijken naar hoe schrijnend een dossier is, dan kunnen we de grenzen beter openzetten.’’

Bovenin die ambtenarentoren bezorgden asielkwesties hem de ‘eenzaamste momenten’ van zijn ministerschap. Gerd Leers (CDA) had – net als Harbers nu - tijdens het kabinet Rutte-I de zogenoemde discretionaire bevoegdheid om afgewezen asielzoekers toch te laten blijven. ,,Het is het ergste dat je als bewindspersoon kan overkomen. Totale eenzaamheid.’’ Uit ‘pure onmacht’ smeet hij weleens een dossier door de kamer.

  1. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
    PREMIUM
    Geldoorlog in Europa

    Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

    De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?