Volledig scherm
Hans Spekman © ANP

Voormalig PvdA-voorzitter Spekman nieuwe baas Jeugd-educatiefonds

Voormalig PvdA-voorzitter Hans Spekman (51) heeft een nieuwe baan. Per 1 februari gaat hij aan de slag als de eerste directeur van het nieuw opgerichte Jeugdeducatiefonds.

Quote

Het creëren van gelijke kansen voor ieder kind is altijd mijn drijfveer geweest

Hans Spekman

Het fonds biedt op aanvraag van leraren of schoolleiders financiële hulp aan kinderen uit gezinnen met een minimuminkomen. Het gaat om huishoudens die noodzakelijke extra kosten niet kunnen dragen, waardoor de kinderen op een lager niveau blijven steken.

Onder leiding van Spekman, die leiding gaat geven aan een klein team, moet het Jeugdeducatiefonds verder groeien om zo méér kinderen te kunnen helpen. ,,Het fonds is opgezet in navolging van het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds en vult een hiaat dat wij als maatschappij nog niet goed hebben opgevuld", zegt Spekman, die blij is met zijn nieuwe baan. ,,De doelstelling van dit fonds steun ik volledig. Het creëren van gelijke kansen voor ieder kind is altijd mijn drijfveer geweest.''

Ook het fonds is blij met de komst van Spekman. ,,Zijn kennis, kunde en levenservaring gaat hij nu inzetten voor dit prachtige fonds waarbij het van belang is dat we de verbinding weten te vinden tussen onderwijs, ondernemingen, private ondersteuners en politiek", aldus initiatiefnemer Harrie Postma. ,,Om zo kinderen die het minder hebben niet de dupe te laten worden en ze een kans te geven zich zo goed mogelijk te ontwikkelen zodat ze straks ook echt mee kunnen doen in onze samenleving."

Het fonds wordt mogelijk gemaakt met steun van een handvol stichtingen, particulieren en het ministerie van van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Eenheid

Spekman besloot in maart vorig jaar op te stappen als voorzitter van de PvdA. Na het historische verlies van de PvdA bij de verkiezingen - van 38 naar 9 zetels - nam de kritiek op Spekman toe. ,De discussie over mijn positie ondermijnt de eenheid van de partij. Daarom is het cruciaal dat ik opstap", verklaarde hij. 

Pas begin oktober vertrok hij definitief, toen duidelijk werd dat Nelleke Vedelaar hem op zou volgen