Voorrang op baan voor jongere na inzetten voor maatschappij
Jongeren krijgen straks voorrang op een baan bij de overheid als ze zich eerst een tijd vrijwillig hebben ingezet voor de samenleving. Het nieuwe kabinet Rutte III gaat een vorm van maatschappelijke dienst invoeren, maar wil dat niet verplichten.
Daarover hebben de formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie een akkoord gesloten, melden bronnen.
Tijdens de verkiezingscampagne maakte vooral het CDA zich hard voor herinvoering van een dienstplicht voor jongeren bij defensie, politie of in de zorg. Andere partijen wilden uiteindelijk niet aan een maatregel met zo’n verplicht karakter.
Jongeren die vrijwillig een ‘maatschappelijke diensttijd’ doorlopen, krijgen een certificaat dat voorrang biedt bij sollicitaties bij de overheid. Met het bedrijfsleven wordt onderhandeld om zo’n ‘diploma’ ook daar een plusje te laten zijn op het CV van een sollicitant.
Het is de bedoeling dat jongeren op plekken komen waar ze normaal niet zouden komen
Jongeren krijgen straks de kans om bijvoorbeeld in de zorg, met vluchtelingen of in wijkcentra vrijwilligerswerk te doen. Zij ontvangen hiervoor geen vergoeding. Voorwaarde van het werk is wel, dat dit niet leidt tot verdringing van betaalde krachten.
Gemeenschapszin
Het CDA en ChristenUnie wilden het liefst dat het verplicht zou worden voor jongeren om een tijdje maatschappelijk dienst te doen. In een steeds individualistischere samenleving, zou dat gemeenschapszin bevorderen. VVD en D66 moeten echter niets hebben van dienstplicht. Om die reden liet het CDA een plan voor een volwaardige militaire dienstplicht al vroeg in de onderhandelingen varen.
De vier formerende partijen hebben nu een formule gevonden die meer appelleert aan de maatschappelijke stages, waar ook D66 voor is. De VVD is veel minder voor dit soort plannen, maar kan leven met deze uitkomst. Over een naam voor het vrijwilligerswerk is aan de formatietafel lang nagedacht, het is uiteindelijk ‘maatschappelijke diensttijd’ geworden.
Plekken waar ze normaal niet zouden komen
Door toch een mogelijkheid te bieden voor maatschappelijke dienstverlening denken CDA en ChristenUnie dat jongeren aan hun CV kunnen bouwen, terwijl ze ook nog iets terugdoen voor de samenleving. ,,Het is de bedoeling dat zij op plekken komen waar ze normaal niet zouden komen. Dus geen werk bij hun eigen voetbalclub’’, aldus een ingewijde.
Probleemjongeren zouden extra moeten worden gestimuleerd een diensttijd te doorlopen, maar er moet nog uitgedacht worden hoe dat gaat gebeuren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
73
Onbelaste reiskostenvergoeding eindelijk omhoog: 21 cent per kilometer in 2023
Voor het eerst sinds 2006 gaat de onbelaste kilometervergoeding omhoog. Vanaf 1 januari mogen werkgevers aan hun personeel niet 19 cent, maar 21 cent per kilometer belastingvrij uitbetalen. In 2024 stijgt dit bedrag naar 23 cent. -
met video
Rutte ‘liegt niet’, maar hij moet toch nog eens zijn sms-archief in
Premier Mark Rutte koos de tegenaanval in het debat over de sms’jes die hij jarenlang wiste. Hij ‘liegt niet’, aldus de premier en nee: belangrijke sms’jes op die ‘gekke’ Nokia van hem gingen heus niet verloren. Toch rammelt de archivering, blijkt tegelijk. -
Tweede Kamer roept Schiphol-topman Benschop op het matje, vakbond pleit voor opstappen
Schiphol-topman Dick Benschop komt dinsdag naar de Tweede Kamer om te praten over de enorme drukte op de luchthaven. Hij is daarvoor uitgenodigd door VVD en PvdA. Kamerleden willen weten hoe het zo mis kon gaan, en vooral: of het nog wel lukt het tij te keren. Ondertussen noemt vakbond De Unie zijn positie ‘onhoudbaar’.
-
PREMIUMColumn29
Snappen linkse politici wel voor wie ze bestaan?
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
5
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Menno Snel geen kandidaat meer voor Europese topbaan: ‘Jammer dat ik het niet geworden ben’
Oud-staatssecretaris van financiën Menno Snel (D66) heeft zich formeel teruggetrokken als kandidaat voor de topfunctie bij het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) in Luxemburg. Dat melden bronnen in Brussel. ,,Jammer dat ik het niet geworden ben”, verklaart Snel.