Volledig scherm
De hoedjes zijn een belangrijk onderdeel van de etiquette bij Prinsjesdag. © Daniella van Bergen

Vrouwelijke politici ruilen 'oude' hoedjes voor Prinsjesdag

Vrouwelijke politici kunnen vlak voor komende Prinsjesdag hun gebruikte hoedjes van eerdere edities ruilen met collega's. Het doel: verduurzaming van de textielsector. 

Solidaridad, een netwerkorganisatie voor internationale samenwerking, organiseert op dinsdag 11 september exact een week voor de viering van Prinsjesdag in het Mauritshuis een evenement waarbij de ruil plaatsvindt. 

,,Behalve de consument spelen politiek en bedrijfsleven een belangrijke rol in de verduurzaming van de textielsector. In een modebewuste talkshow voorafgaand aan de hoedjesruil bespreken we wat er moet gebeuren", meldt Solidaridad.   

Omarmd

Isabelle Diks, GroenLinks-Kamerlid en voormalig kledingontwerpster, heeft de actie al omarmd en haar hoedje van vorig jaar voor de ruil aangeboden.

De traditie van het dragen van hoedjes bij Prinsjesdag is in gang gezet door Erica Terpstra in 1977. Zij droeg een hoed ter ere van koningin Juliana en ze vond het jammer dat de rest van de dames ‘opging in de grijze massa’.

Terpstra laat desgevraagd weten het initiatief 'aandachttrekkerij' te vinden. Ze benadrukt dat ze zelf in de loop der jaren regelmatig al oude hoedjes heeft geruild, maar dat niet iedere hoed past op ieder hoofd.