Volledig scherm
Jesse Klaver en Mark Rutte © ANP

Vrouwen vallen voor Jesse, mannen gaan voor Mark

Vrouwen zijn als een blok gevallen voor Jesse Klaver. Bijna twee op de drie kiezers die GroenLinks een stem gunde, is een vrouw. VVD-leider Mark Rutte valt vooral bij mannen (60 procent) in de smaak.

Ook CDA, PvdA en PVV kregen iets meer stemmen van mannen dan van vrouwen, blijkt uit onderzoek van Ipsos, in opdracht van de NOS. De achterban van ChristenUnie/SGP is daarentegen vaker vrouw.

Twintigers en dertigers stemden relatief vaker op GroenLinks en D66 en lieten vooral de PvdA links liggen. Die partij haalde daarentegen ruim 40 procent van de stemmen bij kiezers van 65 jaar of ouder. Ook het CDA heeft een relatief oud electoraat.

Opleidingsniveau

Wederom heeft opleidingsniveau tot forse verschillen in stemgedrag geleid. Wie heeft gestudeerd, stemde vaker op D66 en GroenLinks, terwijl lageropgeleiden weinig van deze partijen moeten hebben. De PVV scoort wel goed bij die doelgroep: 40 procent van de stemmen kwam van lageropgeleide Nederlanders.

Quote

Van mensen die in 2012 PvdA stemden, koos nu 80 procent voor een andere partij

De Turkije-rel die vlak voor de verkiezingen losbarstte, heeft zijn effect gehad op de uitslag. Een kwart van de kiezers, vooral VVD- en PVV-stemmers, zegt dat de kwestie een rol heeft gespeeld. Voor PVV-kiezers was echter het onderwerp immigratie en asiel van doorslaggevender belang. Bij de VVD was dat het thema economie, bij kiezers van CDA, ChristenUnie en SGP stonden normen en waarden voorop. D66'ers hechten vooral aan goed onderwijs en GroenLinksers bekommeren zich bovenal om het klimaat.

De PvdA verloor vooral kiezers aan GroenLinks en D66. Ook bleven relatief veel PvdA-stemmers uit 2012 nu thuis, wat bijna 5 zetels kostte. Met de zetels die de VVD verloor, gingen met name CDA en PVVaan de haal en in mindere mate D66.

De trouwste stemmers zitten bij de christelijke partijen. Van de PvdA-stemmers uit 2012 die opnieuw gingen stemmen, koos maar liefst 80 procent nu voor een andere partij.