VS en Israël vaccineren ook kinderen onder de twaalf, maar kabinet wil nu geen grote prikcampagne
Het kabinet wil vooralsnog geen grote vaccinatiecampagne voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Het aantal besmettingen loopt fors op onder jonge kinderen. Toch wil minister De Jonge het Pfizer-vaccin eerst beschikbaar stellen voor de groep met medische problemen. Andere landen kiezen wel voor een grote prikronde voor jonge kinderen.
België begint na goedkeuring door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA ‘zo snel mogelijk’ met het inenten van jonge kinderen, meldde Het Nieuwsblad gisteren. Ook Israël heeft daarvoor onlangs groen licht gegeven en in de Verenigde Staten zijn al 2,6 miljoen Pfizer-prikken gezet bij kinderen tot 12 jaar. Maar Nederland begint er nog niet aan.
Over een maand komen wel 42.000 speciale doses van het Pfizer-vaccin binnen voor kinderen. Die worden gereserveerd voor de groep met heftige medische problemen, zij kunnen ernstig ziek worden na besmetting met het coronavirus. Eerst moet de Gezondheidsraad adviseren over de precieze inzet.
Het aantal besmettingen onder kinderen in de basisschoolleeftijd stijgt ondertussen hard. In de groep van 5 tot 9 jaar nam het aantal infecties toe met bijna 85 procent, in de leeftijd 10 tot 14 jaar steeg dat met 76 procent. Deskundigen pleiten daarom voor een langere sluiting van scholen tijdens de kerstvakantie.
Advies wegen
Vaccinatie zou ook een effect kunnen hebben. Daarom dringen ook Kamerleden van VVD en D66 aan op een besluit hierover. ,,De basisscholen bevatten behoorlijk wat besmettingshaarden”, zei VVD-Kamerlid Aukje de Vries. En D66-er Jan Paternotte zei: ,,Ouders zien uitbraken op basisscholen. Als de Gezondheidsraad er geen bezwaar tegen heeft, zou het dan niet logisch zijn om al die ouders in ieder geval de keuzevrijheid te bieden?”
Maar demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) wil vooralsnog geen massale prikcampagne, zoals voor 12-plussers al wel loopt. ,,Ik ben er niet op voorhand een voorstander van om het voor alle kinderen te doen. Maar ik wil gewoon het advies van de Gezondheidsraad wegen”, zei hij tijdens het coronadebat dinsdag. En tijdens de coronapersconferentie vrijdag zei De Jonge: ,,Als iedereen boven de twaalf doet wat gevraagd wordt, hoeft het onder de twaalf niet.”
De EMA keurt naar verwachting deze week het Pfizer-vaccin goed. De experts van de Gezondheidsraad zullen zich daarna buigen over de zogenoemde ‘nut-risicoverhouding’ van een prik voor jonge kinderen. Zij worden zelden erg ziek na een infectie. De vraag is dan of er een belang voor het kind zelf is om de inenting te nemen, of alleen een belang voor het collectief. Dat wordt dan weer afgezet tegen mogelijke bijwerkingen.
,,Wij zijn geen voorstander”, zegt OMT-lid en kinderarts Károly Illy namens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. ,,Kinderen van 5 tot 12 jaar lopen heel weinig kans op ernstige Covid-19, MIS-C (een ernstige ontstekingsreactie die optreedt na corona-infectie, red.) of long covid. Vaccineren doe je enkel omdat volwassenen hun verantwoordelijkheid niet namen, door niet voldoende afstand te houden of zich niet te laten vaccineren.”
Kijk onze video's over de coronacrisis in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Verdeeldheid over vaccineren jonge kinderen: ‘Dan maar vaker in thuisquarantaine’
HELMOND/EINDHOVEN - De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) is geen voorstander van vaccineren van basisschoolkinderen, nu in die groep de besmettingen hard stijgen. Ouders zijn verdeeld. -
PREMIUMCOLUMN31
Burgerlijke ongehoorzaamheid hoort bij Nederland, maar niet als dat ten koste gaat van gezondheid anderen
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMVerkiezingen 2023
Partijen proberen kiezer voor zich te winnen met peperdure campagnes: ‘Verkiezingen nu niet eerlijk’
Landelijke partijen domineren de provinciale verkiezingen, met grote budgetten voor dure campagnes. Ook in Zuid-Holland is dit merkbaar, waar lokale politici pleiten voor veranderingen om het democratische speelveld weer ‘eerlijk’ te krijgen. -
PREMIUM
Besmettingen op basisscholen lopen op: honderden leerlingen zitten thuis
VLISSINGEN - Honderden Zeeuwse kinderen zitten thuis vanwege coronabesmettingen op hun basisschool. Steeds meer klassen moeten in quarantaine, omdat het aantal positieve tests onder leerlingen en leerkrachten blijft stijgen. Schoolleiders maken zich zorgen. ,,Waar gaat dit naartoe?”
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
financiële crisis
Bevriende penningmeesters Jonge Socialisten staken mogelijk ruim een ton in eigen zak: aangifte dreigt
De Jonge Socialisten (JS), de jongerenafdeling van de PvdA, staat op de rand van de financiële afgrond door wanbeheer van twee bevriende penningmeesters. Inmiddels heeft partijvoorzitter Esther Mirjam Sent ingegrepen: de jongerenorganisatie is onder curatele gesteld en de PvdA heeft een deel van de schulden op zich genomen.